Consiliul Judetean Alba a emis un nou certificat de urbanism pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), dupa ce un document similar emis anterior a fost anulat de Tribunalul Cluj in urma contestatiei Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurs
Consiliul Judetean Alba a emis un nou certificat de urbanism pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), dupa ce un document similar emis anterior a fost anulat de Tribunalul Cluj in urma contestatiei Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Un alt certificat a fost suspendat in urma cu doi ani si de catre Tribunalul Alba.
Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel (foto), considera ca sus pendarea certificatului de catre justitie nu are baza legala, in conditiile in care RMGC a respectat procedura de obtinere a documentului. "Din punctul meu de vedere Tribunalul a luat o hotarare fara suport legal. Au incurcat probabil certificatul de urbanism cu autorizatia de constructie. Consiliul Judetean Alba nu are nici o implicare in acest proiect. Noi doar dam certificate de urbanism sau autorizatii de constructie in baza documentatiilor depuse", a spus Dumitrel. El a mai afirmat ca autoritatile centrale incearca sa paseze responsabilitatea proiectului de exploatare de la Rosia Montana in seama autoritatilor locale, din cauza ca se tem sa ia o decizie. Dumitrel a cerut Ministerului Mediului si Guvernului sa exprime un punct de vedere in legatura cu proiectul.
Presedintele CJ Alba a precizat ca institutia pe care o conduce a contestat decizia Tribunalului Cluj, dar a recunoscut ca este posibil ca si noul certificat sa fie contestat in instanta de catre organizatiile de mediu si eventual retras. Dumitrel a adaugat ca nu are alta cale legala, iar, in conditiile in care firma cere certificat de urbanism, trebuie sa il elibereze.
Certificatul de urbanism este un act de informare, prin care autoritatile aduc la cunostinta solicitantilor regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si cladirilor existente, stabilind cerintele de urbanism si avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire.
La randul lor, reprezentantii companiei au afirmat ca vor declara recurs impotriva suspendarii certificatului, decisa la Tribunalul Cluj.
Reprezentantii companiei au precizat ca anularea certificatului de urbanism nu ar trebui sa afecteze procesul de avizare a proiectului. Reprezentantii "Gabriel" au cerut in repetate randuri urgentarea procesului de avizare a proiectului si exprimarea unei optiuni clare a autoritatilor cu privire la proiect.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.