Exporturile Romaniei vor inregistra scaderi in urmatoarele luni din cauza supraevaluarii monedei nationale, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "Pentru prima oara, valoar
Exporturile Romaniei vor inregistra scaderi in urmatoarele luni din cauza supraevaluarii monedei nationale, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "Pentru prima oara, valoarea exporturilor in lei a scazut in luna mai a anului 2007, in conditiile in care in perioada ianuarie-martie exporturile au inregistrat cresteri", a afirmat presedintele ANEIR, citat de Rompres. La un procent de apreciere a leului, exportatorii romani inregistreaza pierderi medii de 25 milioane de euro pe luna, potrivit lui Mihai Ionescu. Pierderile inregistrate pe luna iunie sunt de aproximativ 200 milioane de euro.
Potrivit Oxford Business Group, companie britanica specializata in servicii de analiza si consultanta, in prezent leul este supraevaluat, ceea ce va duce la scaderea exporturilor. "Aprecierea leului din acest an, de 8 la suta pe primul semestru 2007, nu are legatura cu cresterile economice. Aceasta situatie va determina pierderi de contracte ale firmelor romanesti si reluarea falimentarilor in lant", a precizat Ionescu. Aceste falimente vor determina un deficit mare al balantei comerciale si marirea somajului, a afirmat presedintele ANEIR.
Deficitul comercial s-a situat la 7,62 miliarde de euro la finele lunii mai, cu 64% mai mult decat in primele cinci luni ale anului precedent, in conditiile avansului exporturilor cu 12,7%, de peste doua ori mai incet decat ritmul de crestere a importurilor, de 28,6%, potrivit datelor publicate, la inceputul lunii iulie, de Institutul National de Statistica (INS).
Exporturile FOB in primele cinci luni au fost de 39,35 miliarde de lei (11,71 miliarde de euro), iar importurile CIF de 64,92 miliarde de lei (19,34 miliarde de euro).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.