Aprecierea monedei nationale va avea cel mai puternic impact restrictiv asupra activitatii economice din industrie si constructii, apreciaza managerii chestionati in cadrul sondajului de conjectura pe luna iulie, realizat de Banca Nationala a Romanie

Aprecierea monedei nationale va avea cel mai puternic impact restrictiv asupra activitatii economice din industrie si constructii, apreciaza managerii chestionati in cadrul sondajului de conjectura pe luna iulie, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ramurile cele mai afectate vor fi industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte. Cea de-a doua cauza de franare a productiei este insuficienta cererii. Influenta acesteia va fi resimtita mai ales de companiile de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti, dar si de cele din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, din industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun si din sectorul constructiilor.
Activitatea economica va fi negativ influentata si de blocajul financiar, mai ales in constructii, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si sectorul extractiv.

ANEIR: "Exporturile Romaniei vor scadea"
La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, considera ca exporturile Romaniei vor inregistra scaderi in urmatoarele luni, din cauza supraevaluarii monedei nationale. "Pentru prima oara, valoarea exporturilor in lei a scazut in luna mai a anului 2007, in conditiile in care in perioada ianuarie - martie exporturile au inregistrat cresteri", a afirmat presedintele ANEIR. La un procent de apreciere a leului, exportatorii romani inregistreaza pierderi medii de 25 milioane euro pe luna, potrivit lui Mihai Ionescu. Pierderile inregistrate pe luna iunie sunt de aproximativ 200 milioane de euro.
Potrivit Oxford Bussines Group, companie britanica specializata in servicii de analiza si consultanta, in prezent leul este supraevaluat, ceea ce va duce la scaderea exporturilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.