>> Banca Centrala ar putea decide astazi mentinerea dobanzii-cheie, deoarece piata anticipeaza noi cresteri de preturi din cauza secetei.
>> Dupa ce presiunile cauzate de aprecierea leului par sa fi disparut,  analistii spun ca BNR isi va i
>> Banca Centrala ar putea decide astazi mentinerea dobanzii-cheie, deoarece piata anticipeaza noi cresteri de preturi din cauza secetei.
>> Dupa ce presiunile cauzate de aprecierea leului par sa fi disparut, analistii spun ca BNR isi va indrepta atentia spre tintirea inflatiei.
>> In ultimele trei saptamani, BNR a sterilizat excesul de lichiditate din piata la o dobanda mai mica decat cea de politica monetara.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa mentina dobanda-cheie la 7% pe an, la sedinta de politica monetara din 31 iulie, deoarece piata anticipeaza noi cresteri de preturi din cauza secetei, iar aprecierea leului s-a mai temperat, spun cei mai multi dintre analisti, citati de Newsin.

Se anunta inflatie
Economistul-sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, e de parere ca BNR va mentine marti dobanda de politica monetara la 7% pentru ca "se preconizeaza cresterea preturilor la produse alimentare, ceea ce va avea un impact inflationist cert".
De asemenea, dat fiind ca presiunile cauzate de aprecierea leului par sa fi disparut, e posibil ca BNR sa fi sters de pe agenda sa de urgenta ingrijorarile legate de evolutia cursului de schimb din piata valutara si, in consecinta, sa nu mai ia in considerare eventuale scaderi de dobanda, ci sa-si indrepte atentia spre tintirea inflatiei, a mai declarat Craciun.
La randul sau, economistul Florian Libocor a precizat ca nu crede ca banca centrala are motive sa scada din nou dobanda de politica monetara pe 31 iulie, date fiind "stagnarea dezinflatiei si prospectiile inflationiste in crestere pe termen scurt".
Analistii ING Bank Romania se asteapta, de asemenea, ca BNR sa mentina actuala rata a dobanzii-cheie in sedinta din 31 iulie, ca urmare a inrautatirii perspectivelor privind inflatia, in contextul politicii fiscale "largi" si al politicilor salariale generoase. "Orice alta reducere a dobanzii-cheie ar fi un cost prea mare al credibilitatii bancii centrale, din cauza deteriorarii perspectivelor privind inflatia pe termen mai lung, ca rezultat al politicilor fiscale si salariale in expansiune ce ar putea reinflama asteptarile inflationiste", a spus Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania. De altfel, analistii ING se asteapta ca BNR sa-si urce estimarile privind inflatia din 2008 si 2009, ceea ce ar face greu de explicat o eventuala reducere a dobanzii-cheie.

Nimic nu este batut in cuie
In ultimele trei saptamani, BNR a sterilizat excesul de lichiditate din piata la o dobanda substantial mai mica decat cea de politica monetara, de 7%, miscare care a avut ca scop, cel mai probabil, sa stopeze aprecierea leului, aminteste seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. "Acest lucru sugereaza ca exista unele sanse ca BNR sa reduca din nou dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta", a spus Dumitru.
"Totusi, credem ca BNR va pastra dobanda-cheie neschimbata la 7%, deoarece ne asteptam ca rata anuala a inflatiei sa urce in urmatoarele luni, iar prognoza bancii centrale, care va fi publicata in urmatoarele saptamani, va merge in aceeasi directie", a adaugat Dumitru.
Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, se asteapta insa ca banca centrala sa reduca pe 31 iulie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 6,75% pe an pentru ca inflatia de baza (core) e intr-o evolutie foarte buna, iar tinta de inflatie va fi atinsa anul acesta, chiar daca in iulie vom vedea o revenire a presiunilor inflationiste.
Motive suplimentare pentru o noua scadere a dobanzii ar fi si ritmul intens de apreciere a leului din lunile iunie si iulie, precum si faptul ca o mare parte din tranzactiile din piata bancilor s-au efectuat la dobanzi sub nivelul de 7% pe an al dobanzii de politica monetara. "In plus, BNR, la randul sau, a atras lei la dobanzi anuale mai mici de 7%, iar dobanda de politica monetara ar trebui sa se apropie de cea de sterilizare", a mai spus Anghel.
"Daca totusi banca centrala nu va reduce dobanda, e un semnal extrem de important cu privire la ingrijorarea BNR asupra evolutiei inflatiei", a declarat Anghel.


"Daca BNR nu va reduce dobanda, e un semnal extrem de important cu privire la ingrijorarea asupra evolutiei inflatiei."
Lucian Anghel,
economistul-sef al BCR


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.