Un loc important in prepararea mancarurilor il ocupa sosul. El trebuie sa fie gustos, aromat, sa dea culoare mancarii si sa nu fie nociv.

Specificul tehnicii culinare este dependent de modul de viata, de tipul de civilizatie si de traditia
Un loc important in prepararea mancarurilor il ocupa sosul. El trebuie sa fie gustos, aromat, sa dea culoare mancarii si sa nu fie nociv.

Specificul tehnicii culinare este dependent de modul de viata, de tipul de civilizatie si de traditia gastronomica a fiecarui popor. Pentru noi, romanii, un loc important in prepararea mancarurilor il ocupa sosul. In alimentatie, sosul a aparut din nevoia de a se completa mancarea insuficienta.


SECRETE. Prepararea dietetica a sosului se face intrebuintand aceleasi ingrediente, insa gatite intr-un mod care sa nu faca rau sanatatii. Nu se folosesc untura si seul, grasimi alimentare excluse din dietetica. Grasimea care se adauga in sos sa nu fie incinsa pana la fumegare. Apa in care au fiert alimentele (carnea, pestele, legumele) nu se arunca, ci se utilizeaza la prepararea sosurilor. Aceasta contine substante hranitoare. Pentru imbunatatirea valorii nutritive a sosului este indicata adaugarea condimentelor, verdeturilor, untului sau smantanii, dupa caz. Pentru a da gust si culoare mai placuta, faina se incalzeste intr-un vas uscat, fara grasime. Aceasta se rumeneste datorita amidonului, devenind galbuie sau caramelizata, in functie de cat de mult o tinem pe foc. Culoarea mai poate fi determinata si de anumite alimente ca galbenusul, laptele, smantana, sucurile de culori diferite (sfecla, rosii, morcovi, spanac). In general, un sos este alcatuit din grasime (ulei, unt) si un lichid (zeama de legume sau de carne, bulion diluat, suc de fructe etc). Consistenta este data de adaosul de faina sau de legume pasate si de timpul de fierbere.


CALITATI. Sosurile preparate dietetic nu produc arsuri, senzatia de greutate in stomac sau dureri. In plus dau mancarii un aspect placut, variat si colorat. In aceasta categorie intra sosul alb cu marar, pentru care aveti nevoie de lapte, faina, unt si marar, sosul de agrise, la care, pe langa delicioasele fructe, mai adaugati un galbenus, o lingura de smantana, supa de carne, patrunjel, zahar si sare, sosul brun cu busuioc, in care veti pune ulei, pasta de bulion, usturoi, busuioc, zahar si sare sau sosul facut din patru capere, in care veti folosi faina, ulei, ceapa, capere, smantana, sare si patrunjel. De asemenea, exista si sosuri dulci, pe care le putem folosi la prajituri: sos de cacao, cafea, caise sau cel de caramel.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.