Trei zile de muzica veche, teatru, dans, filme din expresionismul german si poezie au incantat vizitatorii Festivalului "Sighisoara Medievala 2007", desfasurat intre 27si 29 iulie. Editia aniversara cu numarul 15 s-a numit "Trubadurul indragostit". <
Trei zile de muzica veche, teatru, dans, filme din expresionismul german si poezie au incantat vizitatorii Festivalului "Sighisoara Medievala 2007", desfasurat intre 27si 29 iulie. Editia aniversara cu numarul 15 s-a numit "Trubadurul indragostit".


Pe stradutele pietruite, inguste si inclinate ale cetatii, artistii au reusit sa imbine perfect fantezia, modernul si medievalul. Pe pavelele stradelelor s-au perindat zi si noapte cavaleri, vrajitoare, calugari, craiese si menestreli, care pareau a fi cuprinsi de vraja "Trubadurului indragostit".


DECLARATII DE DRAGOSTE. In fiecare zi s-au organizat concursuri cu declaratii de dragoste. Primele declaratii au fost facute chiar de organizatori, care au spus ca sunt indragostiti de Sighisoara. Insa oricine a ajuns in cetate putea face o declaratie de dragoste clasica sau nonconformista. Si oricine a avut curajul sa-si declare iubirea a primit un premiu simbolic. Fiecare eveniment petrecut a fost anuntat in sunet de tobe de un tobosar insotit de un strajer al cetatii, care tinea in mana o halebarda. Cei doi au deschis festivalul si tot ei l-au inchis.


DANSUL FLACARILOR. In ultima zi a festivalului, marea atractie a reprezentat-o spectacolul de foc al trupei Shadows, din Timisoara. Timp de o ora, imbracati in costume negre, rosii si albe, artistii timisoreni au dansat cu torte aprinse, oferind un show fascinant de lumina, foc si umbre. In intunericul noptii, dansul flacarilor a smuls spectatorilor ropote de aplauze. A urmat recitalul de muzica populara al Irinei Movila si al ansamblului Trei Parale, din Bucuresti.


PROFITURI, CIFRE, INVESTITII. Primaria a alocat acestei manifestari suma de 350.000 RON, dar se asteapta sa scoata profituri numai de 150.000 RON. Nu se stie insa care a fost profitul final. Si asta pentru ca numarul turistilor a fost mai mare decat cel estimat. Primarul Ioan-Dorin Danesan a spus ca trebuie luat in considerare si faptul ca lucrarile de reparatii au stirbit frumusetea festivalului. Dupa fiecare astfel de sarbatoare au fost distruse multe spatii verzi, dar si o parte din bancile de lemn ale orasului. Sunt probleme care trebuie luate in calcul. Important e insa ca acest festival este o emblema a Sighisoarei, chiar daca si alte orase organizeaza manifestari similare. Insa Cetatea Sighisoarei este unica in Europa, fiind singura (inca) locuita.


DESPARTIRE. Sunetul de sfarsit al festivalului a fost dat la ora 23:00. Trupele artistilor s-au incolonat una cate una in spatele tobosarului si al strajerului. Toti erau imbracati in costume de epoca, aveau torte aprinse in maini si purtau cate un stindard cu embleme medievale ale tarii pe care o reprezentau. In aplauzele turistilor, artistii au coborat din cetate in Piata Sigma, adica in parcul central al orasului, locul de unde s-a dat semnalul de deschidere a festivalului. Asa cum astepta toata lumea, nu au lipsit nici focurile de artificii.


Vampir pentru 3 leiAu fost invitati artisti din tara si din strainatate. Nici turistii straini n-au lipsit: israelieni, japonezi, maghiari, germani, americani si australieni. Au fost organizate multe evenimente si pentru copii. In Piata Ratustelor din cetate s-au jucat spectacole pentru micuti, iar maestrii papusari i-au invatat sa confectioneze marionete. Mare succes la public a avut actorul Octavian Cercel, pe post de Dracula. Octavian nu a ajuns la timp ca sa se inscrie in programul artistilor de la festival, dar si-a gasit un loc pe strazile cetatii si, cu recuzita proprie, a facut numere de senzatie. Costumat in Dracula, el intra sau iesea dintr-un cosciug si si-a facut chiar un birou de vampirizare. Contra cost (3 lei), Dracula ii musca de gat pe cei care doreau sa devina vampiri. Inainte sa fie muscati, viitorii vampiri primeau un formular de vampirizare pe care erau trecute numele, grupa de sange, varsta si, evident, semnatura lui Dracula si cea a vampirizatului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.