Douazeci de tari si-au pus serviciile secrete la dispozitia bulgarilor pentru a le elibera pe cele sase cadre medicale detinute de regimul de la Tripoli timp de peste opt ani sub acuzatia de infectare voluntara cu HIV a peste 400 de copii libieni. &
Douazeci de tari si-au pus serviciile secrete la dispozitia bulgarilor pentru a le elibera pe cele sase cadre medicale detinute de regimul de la Tripoli timp de peste opt ani sub acuzatia de infectare voluntara cu HIV a peste 400 de copii libieni.     Cele mai active servicii secrete au fost ale Marii Britanii, Italiei, Israelului si ale catorva puteri arabe (Teritoriile Palestiniene, Egipt, Algeria, Maroc), a anuntat ieri generalul Kircio Kirov, seful serviciilor de informatii bulgare. Oficialul a precizat ca rolul-cheie in aceasta misiune ampla si de durata a fost jucat de Marc Allan, fostul director al Biroului de Operatiuni Globale al Serviciilor Secrete Externe ale Marii Britanii, MI6. El a intermediat contactul intre sefii serviciilor de informatii bulgare si libiene, a declarat oficialul pentru cotidianul 24 Ceasa. In interviul citat de AFP, generalul Kirov precizeaza ca soarta celor cinci infirmiere bulgare si a medicului de origine palestiniana nu a fost decat "o infima cantitate de praf intr-un enorm uragan unde se intersecteaza interese gigantice" cu vanzari de armament si concesii petroliere.     EPILOG. Dupa intalniri repetate in ultimii ani cu fostul si actualul director al serviciilor libiene de informatii, primele sperante au aparut la inceputul acestui an, cand, in februarie, Kirov s-a intalnit cu Seif al-Islam, fiul presedintelui libian, Muammar Gaddafi. Seif a acceptat atunci sa exercite presiuni pentru ca Libia sa nu mai faca legatura intre cazul infirmierelor bulgare si cel al ofiterului libian Abdel Basset Ali al-Megrahi, condamnat la inchisoare pe viata in Marea Britanie pentru atacul de la Lockerbie asupra unui avion al companiei americane PanAmerican, in 1988, soldat cu 270 de morti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.