Presa rusa de ieri anunta ironic ca o simpla firma particulara ar putea lasa unul dintre cele mai importante puncte de comunicatii militare folosit in apararea Moscovei fara curent electric, ceea ce ar afecta securitatea orasului.   "Avem d
Presa rusa de ieri anunta ironic ca o simpla firma particulara ar putea lasa unul dintre cele mai importante puncte de comunicatii militare folosit in apararea Moscovei fara curent electric, ceea ce ar afecta securitatea orasului.   "Avem de a face cu o situatie fara precedent", se plange Iuri Soloviov comandantul trupelor speciale care se ocupa de protectia aeriana a Moscovei, citat de Komsomolskaia Pravda. In casa de deasupra respectivului nod de comunicatii, care asigura sistemul de coordonare a scutului antiracheta al Moscovei, functioneaza o firma particulara, au declarata oficialii rusi. In buncarul de dedesubt se afla peste 500 de canale de comunicatii ale Ministerului Apararii. Oficialii rusi se plang ca sistemul a fost defectat de catre cei care detin firma privata.     LA MANA COMERCIANTILOR. "Proprietarii casei au luat toate masurile pentru ca noi sa inchidem obiectivul ­ l-au decuplat, pur si simplu, de la reteaua de energie electrica. Comerciantii distrug capacitatea de aparare a statului!", a concluzionat Soloviov. La adresa buclucasa se afla Muzeul "Razboiului Rece", un punct de comanda aparat. Buncarul a fost constuit in anii a€™50, la o adancime de peste 60 de metri, pe o suprafata imensa. Din acest loc sovieticii ar fi coordonat apararea Moscovei, in eventualitatea unui atac militar. "In cazul unui razboi atomic, de aici pornea toata increngatura sistemelor de comunicatii pentru Ministerul Comunicatiilor, Posta Centrala, Centrul de coordonare a trupelor de aparare antiracheta ale orasului Moscova", se sutine pe site-ul muzeului. In 2006, buncarul a fost cumparat, la licitatie, de o firma care a amenajat muzeul. Surpriza insa, peste putin timp s-a dovedit ca nu toate incaperile buncarului sunt accesibile vizitatorilor, si ca  in unele exista inca regim militar. Locuitorii Moscovei se intreaba cat de bine sunt aparati de regimul lui Putin, daca un sistem atat de complex de coordonare devine inoperabil atat de usor. "Nu va faceti griji, e doar un sistem secundar",  se apara Soloviov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.