Dincolo de amanuntele mai mult decat picante din relatia doamnei ambasador cu diferiti barbati, corespondenta Manuelei Vulpe, pusa pe site si reprodusa partial in presa, dezvaluie felul aparte, dambovitean, sa-i spunem, in care inaltii functionari di
Dincolo de amanuntele mai mult decat picante din relatia doamnei ambasador cu diferiti barbati, corespondenta Manuelei Vulpe, pusa pe site si reprodusa partial in presa, dezvaluie felul aparte, dambovitean, sa-i spunem, in care inaltii functionari din Romania postdecembrista inteleg aplicarea Legii. Manuela Vulpe nu e un diplomat oarecare, unul dintre acele personaje apartinand vietii civile si trimise nitam-nisam intr-un post de ambasador, de cele mai multe ori rasplatit pentru cotizarea, in scris sau in cont, la campania electorala a unui stab recent. CV-ul ne-o evidentiaza ca fiind in MAE inca din 1991.

Inceputa la Directia Protocol, cariera fostei inginere la Combinatul Petrochimic Midia Navodari a cunoscut o ascensiune spectaculoasa in ultimii 17 ani: director adjunct Directia Europa de Vest (1998), director Directia Europa de Vest (1999), ambasador al Romaniei in Australia (1999-2004), director Directia de Comunicare si Diplomatie Publica din MAE (octombrie 2004-mai 2005), director adjunct Directia Asia Pacific si America Latina (mai 2005-octombrie 2006), ambasador al Romaniei in Mexic, Nicaragua si El Salvador.

Prin Decretul nr. 551 din 1 decembrie 2000, a fost decorata de Emil Constantinescu, impreuna cu Teodor Baconschi, in Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. Din cate se vede, Manuela Vulpe avea toate temeiurile sa se revolte citind in Romania libera ca ar fi PSD-ista: "Ce ironie a soartei: tocmai eu sa fiu acuzata de PSD-ism. Si nu se intampla asta pentru prima oara".

Manuela Vulpe nu e PSD-ista. E CDR-ista si, mai nou, liberala. Nu intamplator ii scrie lui Dorin Marian:
"Imi vine sa urlu gandindu-ma cate sperante mi-am pus in guvernarea «liberala»".

In paranteza fie spus, articolul din Romania libera prin care Manuela Vulpe e facuta PSD-ista (se pune decorarea pe seama lui Ion Iliescu) e o noua dovada de cat de imbecila poate fi tendentiozitatea in presa. Romania libera a fost si a ramas un ziar isteric anti-PSD. Si cum sta bine unui jurnal care si-a facut o cauza din a injura un partid, toate personajele negative din materialele ziarului sunt inscrise automat in PSD. Doamnei ambasador ii vine sa urle pentru ca guvernarea liberala ii "inseala" sperantele. In ce sens? A constatat ca guvernarea liberala nu face nimic pentru promovarea unei politici externe vii, active si mai ales demne? A constatat ca guvernarea liberala nu administreaza bine tara? Nu.


Manuela Vulpe isi vede inselate sperantele de guvernarea liberala pentru ca aceasta s-a apucat sa puna capat, in fine, abuzurilor cu locuintele de serviciu. In acest sens, Guvernul Tariceanu a emis Ordonanta numarul 28 din 31 ianuarie 2007, prin care se reglementeaza situatia imobilelor detinute de RAPPS. Unele vor fi vandute, potrivit Ordonantei de Urgenta, prin licitatie, altele vor ramane la RAPPS ca locuinte de serviciu, urmand ca toti cei care le ocupa ilegal sa fie evacuati.Manuela Vulpe are o astfel de locuinta, primita in 2003, desi ambasadorii n-au dreptul la locuinte de serviciu. De cum afla ca s-a dat o Ordonanta de urgenta vizand si locuinta sa, Manuela Vulpe se pune in miscare. Un ambasador normal (admitand ca s-ar fi pricopsit si el cu ditamai apartamentul in buricul targului) s-ar fi resemnat. S-ar fi multumit, cel mult, sa trimita e-mail-uri colegilor sau amicilor din tara pentru a-l tine la curent cu mersul Ordonantei. Si, intre timp, s-ar fi rugat la Dumnezeu sa-l scape de nenorocirea asta.


Doamna ambasador din Mexic nu e insa un diplomat oarecare. E o persoana apropiata, chiar prea apropiata, cu sefii de la Bucuresti. Drept pentru care se apuca sa trimita e-mail-uri menite a-i rezolva problema. De la Bucuresti, diferiti sefi mai mari sau mai mici nu-i raspund, foarte bine a procedat guvernul nostru! sau macar asta-i viata! Ei o asigura ca, desi Ordonanta de Urgenta nr. 28 prevede vanzarea locuintelor prin licitatie, sa stea linistita, pentru ca  parlamentul o va respinge sau va introduce un amendament prin care se da drept de preemtiune chiriasilor.

Cei de la Bucuresti stiau ei ce stiau. Parlamentul, intr-adevar, modifica Ordonanta de urgenta. Dupa ce e respinsa la Senat (sedinta din 26 aprilie 2007), Camera Deputatilor o voteaza cu un amendament prin care chiriasii au drept de preemtiune (sedinta din 5 iunie 2007). Numai ca Traian Basescu, primind-o spre promulgare, o retrimite Parlamentului in 19 iulie 2007, cerand ramanerea exclusiv la licitatie.

Gestul cu cantec al Parlamentului nu ii e de nici un ajutor Manuelei Vulpe. In Mexic, ea afla ca, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei, Guvernul va adopta o Hotarare pentru organizarea RAPPS prin care cele trei blocuri din Eminescu vor ramane ca destinatie exclusiv demnitarilor in functie.

In virtutea acestei decizii, Manuela Vulpe ar ramane fara locuinta.
Esenta corespondentei sale cu Dorin Marian e simpla: Doamna ambasador il roaga sa intervina pe langa premier sa scoata de pe lista blocurile din Eminescu.

Esenta intrebarii noastre e simpla:

Daca Hotararea de guvern a fost adoptata (au trecut deja sase luni!), au fost scoase de pe lista blocurile din Eminescu?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.