Toma Pradatu, Andreea Chelaru si Bogdan Cretu au ajuns in scaunul cu rotile din cauza gimnasticii. Acum, ei spera ca un transplant cu celule stem sa le schimbe destinul.Toma Pradatu a fost impuscat in Venezuela pentru caa aparat banii gimnastelor Gimnastica nu inseamna doar glorie, bani sau medalii. In spatele numeroaselor povesti frumoase cu Nadii, Cataline sau Simone se ascund si multe drame. Trei persoane diferite cu trei destine tragice pe care le-a legat la un moment dat aceeasi pasiune: gimnastica. Toma Pradatu, Andreea Chelaru si Bogdan Cretu se afla cu totii tintuiti in scaunul cu rotile si spera ca intr-o buna zi vor putea sa-si foloseasca din nou picioarele. Pentru asta au nevoie de un transplant cu celule stem in China. Toma Pradatu, fost secretar general adjunct al Federatiei Romane de Gimnastica. O zi de martie a anului 1998 avea sa schimbe complet viata familiei Pradatu. Plecat cu lotul olimpic de gimnastica la un stagiu de pregatire in Venezuela, capul familiei, Toma, s-a intors in tara dupa mai bine de o luna, intr-un scaun cu rotile. El a cazut victima unui atac armat in Venezuela, unde a aparat cu propriul corp geanta cu banii gimnastelor. „S-a intimplat pe 20 martie 1998. Totul mi-a ramas atit de proaspat in memorie. Si acum am in fata chipul atacatorilor. Daca ar fi aici, linga mine, as sti eu ce sa le fac", spune cu naduf Toma Pradatu, acum in virsta de 61 de ani.

Secretarul general adjunct al FR de Gimnastica fusese desemnat sa conduca delegatia Romaniei in cantonamentul din Venezuela. „Eram impreuna cu echipa de gimnastica ritmica, lotul masculin si fetele lui Tavi Bellu. In acea perioada erau in lot Simona Aminar, Claudia Presecan, Corina Ungureanu, Gina Gogean si Alexandra Marinescu. Urma traditionalul triunghiular de la Knoxville cu echipa Chinei si a Statelor Unite. Cu doar doua zile inainte de plecarea spre SUA s-a intimplat nenorocirea. Impreuna cu Tavi am decis ca, dupa antrenamentul de vineri dimineata, sa le insotim pe fete la cumparaturi", isi aminteste Toma.

Au optat pentru un centru comercial de pe bulevardul Savana Grande, chiar in centrul Caracasului: „Aveam pe umar o geanta cu banii fetelor de la ritmica, dar si cu pasapoarte, bilete de avion. Fusesem sfatuiti sa iesim numai in grup, jaful, tilharia si razboaiele intre familiile rivale fiind la ordinea zilei in Caracas. Impuscaturile la ei sint cam ca petardele la noi, de sarbatori. La un moment dat, m-am indepartat de grup. Atunci am vazut doi tineri ca se apropie de mine. Au dus mina la piept, de unde au scos pistoalele. Unul mi l-a pus in piept, iar celalalt a trecut in spatele meu si mi-a impins arma in spate. Glontul a perforat plaminul sting, a lovit coloana vertebrala, a spart maduva, a trecut in plaminul drept, dupa care a iesit prin celalalt omoplat. In momentul acela m-am gindit ca voi muri. Am vazut negru in fata ochilor si am lesinat. In cadere am aterizat peste geanta, asa ca atacatorii nu au reusit sa o ia".

Timp de 30 de ore, Toma Pradatu s-a zbatut intre viata si moarte. Medicii de la clinica particulara Santiago de Leon au reusit imposibilul. „Puteam muri asfixiat, dar doctorii s-au intrecut pe ei insisi si m-au readus la viata. Importanti pentru ei erau cei doi plamini ciuruiti. Partea cu paralizia trecuse in plan secundar. Temerea ca nu voi mai merge niciodata a existat inca de la inceput, dar eu am aflat-o mult mai tirziu", spune Pradatu, care de noua ani isi petrece viata in scaunul cu rotile.

Brasoveanca Andreea Chelaru, fosta componenta a lotului national de junioare de la Onesti, avea doar 14 ani si jumatate cind visul de a deveni o noua Nadia i s-a naruit. In decembrie 1999, la unul dintre antrenamente, a cazut in cap la un exercitiu obisnuit de la sarituri si nu s-a mai ridicat de jos. A ramas paralizata. Desi a suportat trei interventii chirurgicale, una la Iasi, una la Bucuresti si alta in Franta, singurul lucru bun este ca in urma acestora isi poate folosi cit de cit miinile. Din cauza complicatiilor insa a ramas cu un singur rinichi. De ingrijirea ei se ocupa pina de curind mama, Adriana. „Mama este internata in spital, are probleme cu coloana vertebrala. S-a chinuit atitia ani sa ma tot ridice si acum este bolnava si ea", spune cu tristete Andreea. Tinara de 22 de ani a incercat sa aiba o viata normala, infruntindu-si problemele de sanatate. „Am reusit sa termin liceul. Mi-am dorit sa urmez Facultatea de Limbi Straine, insa am fost nevoita sa renunt. Trebuia sa strabat zilnic 28 de kilometri, ceea ce era foarte mult in situatia mea. In zilele friguroase mi-e foarte greu sa ies din casa. Nu in ultimul rind, si banii, sau mai exact lipsa lor, au contat. Inainte, medicamentele mi-erau decontate de Fundatia Olimpica Romana, dar de cind am intrat in Uniunea Europeana lucrurile s-au schimbat. Trebuie sa dea socoteala pentru fiecare ban, astfel ca nu imi mai pot deconta medicamentele", a adaugat Andreea.

Bogdan Cretu, un alt gimnast de perspectiva, un destin la fel de tragic. La doar 17 ani, viata sportivului legitimat la Clubul Sportiv Scolar Brasov avea sa se schimbe brusc. In martie 2000, tinarul se antrena ca de obicei. Lucra la paralele, iar la aterizare a cazut pe ceafa. Diagnosticul medicilor a sunat sec: fractura la coloana vertebrala. De atunci, Bogdan nu a reusit sa-si mai foloseasca nici miinile, nici picioarele.

Tintuiti in scaunul cu rotile, cei trei mai au o speranta. O interventie in China cu transplant de celule stem i-ar mai putea salva. Primii care au sarit in ajutorul lor au fost cei de la site-ul american de gimnastica www.romanian-gymnastics.com. „Timp de mai bine de doi ani, mai exact din toamna lui 2004, o echipa de voluntari de la romanian-gymnastics.com a incercat sa contribuie la rezolvarea acestor cazuri medicale. Au fost obtinute, in final - dupa intocmirea documentatiei medicale la zi, care nu exista de ani -, programari la tratamente in China, cu celule stem. Toate programarile au fost obtinute din timp, cu 6-9 luni inainte", a declarat reprezentantul site-ului, Victor Dumitrescu. Din nefericire, doi dintre cei trei, Andreea Chelaru si Bogdan Cretu, au pierdut deja programarile din lipsa banilor. „O astfel de interventie chirurgicala costa 20.000 de euro, la care se adauga alte citeva mii pentru transport, viza. In cazul Andreei am reusit in noiembrie 2006 sa obtinem o sponsorizare de 10.000 de euro de la Loteria Romana. Aveam promisiuni sa obtinem si restul de bani necesari, insa schimbarile de la conducerea Loteriei ne-au afectat implicit si pe noi. Cei de acolo si-au reconsiderat normele de sponsorizare. Incercam sa obtinem banii pe alte cai. Am vorbit la Guvern, la Fundatia «George Becali», incercam pe unde putem. Pentru Andreea am mai avea nevoie de 12.500-15.000 de euro. La Bogdan, suma este mai mare, cam 23.000-25.000 de euro", a declarat directoarea Fundatiei Olimpice Romane, Anca Dobrescu.

Singurul care si-ar putea vedea visul implinit ar fi Toma Pradatu. Fostul secretar general adjunct al FRG a fost la rindul lui la un pas de a pierde programarea, intrucit Fundatia Olimpica patronata de Ion Tiriac - cea care promisese ca va sustine financiar interventia chirurgicala - l-a anuntat ca nu mai are bani. Sotia fostului oficial al FRG nu s-a dat batuta si a apelat la Fundatia „George Becali", astfel ca Toma Pradatu ar putea pleca pe 9 august la clinica din China.

Ce sint celulele stem Celulele stem sint celule extrase din embrioni neutilizati ramasi in clinicile de fertilizare si se gasesc in maduva oaselor, in singe, in creier, in grasime, in piele, in intestine si in alte organe. Ele pot vindeca afectiuni ale maduvei spinarii, dar si unele forme de cancer. Unul dintre spitalele in care se fac astfel de operatii se afla la Beijing. Listele de asteptare pentru o interventie de acest gen sint insa foarte lungi. Operatia este programata cam la aproximativ o saptamina de la sosirea pacientului la clinica. Daca totul decurge bine, bolnavul va sta in spital intre 4 si 6 saptamini, timp in care va fi sub supraveghere stricta.

Semneaza in cartea de oaspeti a Federatiei Romane de Gimnastica, pe www.cotidianul.ro/select