Primul nostru drum la Curchi a avut loc in 1998, cand un jurnalist orheian, Ion Cernei, ne-a semnalat ca in biserica mare a manastirii au fost descoperite portretele votive al Regelui Mihai si al patriarhului Miron Cristea.


Restaura
Primul nostru drum la Curchi a avut loc in 1998, cand un jurnalist orheian, Ion Cernei, ne-a semnalat ca in biserica mare a manastirii au fost descoperite portretele votive al Regelui Mihai si al patriarhului Miron Cristea.


Restauratorii apucasera sa dea jos spoiala neagra, "manjita" de sovietici cat timp biserica fusese depozit de materiale, si, tot razand la smoala, au incremenit dand cu ochii de Majestatea Sa si de Prefericitul! De teama ca vor fi certati de superiori, au lasat portretele curatate doar pana la jumatate. Intrebarea de-atunci, ca si cea de-acum, face parte din bibliografia lui Lenin: "Ce-i de facut?".

Puternicii zilei nu s-au decis cum ar fi bine: sa-i "rada" pe cei doi de tot ori sa-i pastreze acolo unde sunt pictati ca o relicva istorica si de credinta? Discutiile avute in luna iunie cu fete bisericesti, dar si cu specialisti in restaurare, acrediteaza deja varianta distrugerii, a doua oara si definitiva, a tablourilor situate in pronaosul bisericii cu hramul Nasterea Maicii Domnului din Curchi. Posibil ca argumente precum "alta tara", "alta istorie", "alta mitropolie" sa prevaleze in luarea unei decizii. Ce-ar cauta, se-ntreaba unii, intr-o biserica a Patriarhiei Ruse Regele Mihai, aparatorul unui drapel numit fascist de comunistii moldoveni de azi (aceiasi care "s-au dat de trei ori peste cap", devenind subit ctitori ai bisericilor inchise, daramate sau pangarite tot de ei, in anii a€™50)?


DESTIN. Istoria Manastirii Curchi are totusi cateva secole. La 1765, domnitorul Moldovei, Grigore Ghica, aproba dreptul razesului Iordache Curchi de a intemeia pe mosia sa un lacas de inchinaciune. In 1804, schitul devine manastire, iar calugarul Ioan - staretul ei. Sub rusi, in 1872, este inaltata biserica mare, iar in 1936 se incepe constructia alteia, in stil bizantin, cu hramul Sf. Nicolae, terminata tarziu, in 2005. Pornita sub puterea regala si terminata sub cea comunista. Iata o tema de meditatie asupra istoriei!... In timpul razboiului, biserica mare a fost restaurata, impodobita cu icoane si fresce si sfintita de mitropolitul Efrem Tighineanu. La ceremonie s-au aflat prezenti Regele Mihai si Regina-mama Elena, care figurau drept ctitori. In 1958, manastirea a fost inchisa, averea ei confiscata, iar calugarii, izgoniti. In incinta s-a mutat un spital de nebuni. Abia in 1993, viata calugareasca s-a intors la Curchi. Asezamantul pastreaza mai multe carti vechi, intre care un "Apostol" din 1840 si un Evangheliar cu inscriptia: "Aceasta sfanta Evanghelie s-au afierosit de catre Cuviosia Sa, Ieromonahul Venedict, duhovnic si egumen al Manastirii Secul, ca sa fie a Sfintei Manastiri Curchi nestramutata si de nimeni luata, spre vesnica si neuitata lor pomenire - la leatul 1822". Pe partea interioara a copertei sunt autografele maresalului Antonescu si al Mitropolitului Efrem Tighineanu, lasate la 10 aprilie 1942.


RENASTERE. Parintele Ieremia e nou la Curchi. A trait la Manastirea Saharna pana acum doi ani, dar s-a tras mai aproape de satul natal, invecinat cu bastina lui Paul Goma, indarjitul anticomunist. "Tin minte - ne spune parintele - cand inca manastirea era inchisa si mergeam cu autobuzul la Orheia€¦ Mergeam si ma gandeam: «Ce frumusete este acolo, ca se vede o biserica mare?». Mai tarziu, parintii mi-au spus ca acolo era spital de psihiatriea€¦ Era asa o vorba prin partile astea ca, daca te «imbolnajeai» la cap, te ducea la Curchi. Si asa s-a facut un nume urat Curchiului".

Manastirea a fost insa cea mai mare din Basarabia si cea mai bogata. Se intrecea cu Noul Neamt. "In 1958 - continua calugarul - o vinit «prikaz» (ordin) sa se inchida manastirea. S-a format dintai o scoala de tractoristi, apoi un spital mai mic si pe urma un spital mai mare. Soborul (biserica mare) a fost transformat in depozit, Sfantul Nicolae, tot depozit, Sfantul Dimitrie a fost facuta club, biserica din cimitir a fost morga, Biserica Sfintei Cruci din trapeza a fost facuta «palate» (cabinete) pentru bolnavi si tot asaa€¦ Din averea manastirii, care a fost, icoane, muzeu, biblioteca, mult s-a ars, «s-a piardut», nu se mai stiea€¦".

Dupa cincizeci de ani de spital de psihiatrie, chiar si peretii tencuiti pe vremea calugarilor s-au ruinat. Cand a venit la Curchi staretul Siluan, in 1999, s-a acoperit la inceput biserica mare, de ochii lumii, cu niste tabla. "Azi - ne spune cu ciudata insufletire calugarul - , domnul presedinte Voronin si presedintele Parlamentului, Marian Lupu, «si-au luat angajamentul» sa ne ajute. Au dat ordin ba la unul, ba la altul, au fost oameni cu sufletul marea€¦ Iata cum «marg lucrurile» la noi: Biserica Sfantul Nicolae s-a pornit in 1943, pe urma a inceput razboiul si pe urma foametea si a ramas biserica neterminata. Cand au venit calugarii, au gasit-o prafa€¦, inauntru era depozit de ciment, scanduraa€¦ Acum asteptam putere de la Dumnezeu si de la oameni, cate un ajutor; incetisor, speram ca manastirea sa-si ia inapoi fata aceea pe care a avut-o. Vrem sa facem Casa Mitropolitului, sa deschidem un seminar, iar in Casa Episcopului sa deschidem camere de oaspeti. Apoi, muzeul, biblioteca, chiliile calugarilora€¦".


"ZUGRAVUL" DE SFINTI. In Biserica Sfantul Nicolae, cea inceputa sub Regele Mihai, un pictor si-a facut cuib sub cupola. Iurie Lungu are scoala de arte in Romania si nu-i prea are la inima pe rusi. "Noi, moldovenii, am fost un fel de «scanteiati» prin anii a€™90, ne-am aprins pe moment si gata!a€¦ Eu am prieteni in «Baltice». Aceia-s alti oameni. Daca s-a adresat cineva la dansul in limba rusa, el se face surd, mut si chior. Noi, nu: cu paine, cu sare, cu plecaciune, cu toatea€¦ Prima data cand am fost in Romania am plans. Aici mi-au bagat in cap ca Rusia e mare, ca Moscova asa si pe dincoloa€¦ Dar, cand am fost in Bucuresti, eram la volan si m-am oprit locului si plangeam; nevasta ma-ntreaba: «Ce-i cu tine, esti nebun?» Zic: «Uite, ei (rusii) spun ca suntem niste tarani plouati, ca n-avem nimic, ca mancam mamaliga si umblam in opinci. Dar uite Tara!». Asa cum imi spunea si mitropolitul Nestor Vornicescu, pe care l-am cunoscut, avea voce de domnitor: «Iurica, asta-i tara noastra!»"a€¦

Il intrebam daca nu cumva, cum se spune pe la Chisinau, si Moldova e o tarisoara. "Tarisoara? - sare pictorul. Nu. Noi suntem republica, nu tara si nici macar tarisoaraa€¦" Ni s-a parut totusi curioasa optica celor cu care am stat de vorba la Curchi despre pictura veche din Sobor, inclusiv despre portretele votive amintite. "Nu exista posibilitati de salvare a picturii de-acolo. «Priza se corjeste», e fisurat pigmentul, nu zidul; pictura n-are valoare artistica sau istorica" - e de parere Iurie Lungu. "Trebuie sa dea totul jos, pentru ca pictura a fost refacuta de calugari dupa razboi, cand «a chicat o bomba» si clopotnitele din fata, turlele, «au fost date in aer» impreuna cu soborul. Calugarii au facut o reparatie usurica, iar pictura nu e cea veche si nu e pretioasa." Ne spune si parintele Irimia.

Nu stim de ce, dar aceste consideratii par ca acopera cu nestiinta icoanele sfinte, cum, pana mai ieri, smoala de fabricatie sovietica astupa lumina din ochii ingerilor pictati in Sobora€¦


DURERE
"Din cea mai mare si mai frumoasa manastire a Basarabiei, Curchi a ramas o ruina. Calugarii au fost alungati. In chiliile lor au fost adusi bolnavi mintal. Prin 1998, urletele lor inca mai acopereau glasul clopotelor. Azi, comunistii «fac ordine», sperand in iertarea istoriei si a lui Dumnezeu"
Ion Cernei, jurnalist din Basarabia VIZITA
"In 2006, Manastirea Curchi a fost vizitata de principele Radu de Romania. Ne-a adus doua portrete cu Regele Mihai si cu Regina. A promis ca va veni si regele pe la noi, sa vadaa€¦, sa ne sprijine la reconstructia unor ansambluri din manastire, pastrand elemente din trecut. Transmiteti-i ca inca il asteptama€¦"
Staretul Siluan, Manastirea Curchi

REGELE MIHAI
"Regele Mihai venea deseori la manastire. Si-a facut si ziua de nastere aici. La staretie este un balcon... regele iesea seara la ceai cu staretul. Toate locurile acelea au ramas. Ce vrem noi acum e doar sa ne ajute cu oleaca de reparatie. Ca, daca o veni, sa aiba ce vedea, sa nu moara de tristetea€¦"
Parintele Ieremia, Manastirea Curchi
 PoartaManastirea Curchi surprinde inca de la intrare: clopotnita incadrata in zidul de imprejmuire este o copie fidela a celei de la Catedrala Ortodoxa a Mantuirii Neamului din Alba-Iulia! Nu e insa singurul element care vorbeste despre Romania Mare. Biserica Sfantul Nicolae, picturile din Sobor si Casa Staretului, toate au gravate insemne ale trecerii familiei regale romane prin spatiul basarabean al credintei.


Biserica, transformata in morgaIn manastire traiesc azi 25 de calugari. In timpul Romaniei Mari erau 100. Nu stim din ce motive, Curchiul a fost ultima manastire basarabeana redeschisa dupa 1991. In cincizeci de ani de spital de psihiatrie, constructiile manastiresti s-au ruinat. Biserica cimitirului e o dovada a profanarilor sovietice. In incinta parasita si insalubra se vad si acum mesele de morga din naos, cu picioarele infipte in ciment. Altarul, cumplita pangarire, a fost transformat in garderoba pentru medici si... wc-uri. In lista de restaurari, chinuita bisericuta a cimitirului e pe ultimul loc, asa incat vizitatorul este izbit de morbida priveliste. La sapaturile din santier s-au gasit si doua-trei morminte, cu oase putine, pe care calugarii le-au reinhumat. Intr-un mormant in care osemintele erau intregi s-a gasit o caramida pe care scrie cu litere slavone: "Vasile MEZIU, anul 1814, luna decembrie"a€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.