Nascut la Medgidia, a debutat cu poezia "Arta" in anul 1949. Isi dovedeste in curand talentul literar, prin publicarea unor romane si nuvele. Se remarca apoi si in domeniul dramaturgiei, dar si in cel al regiei de film. De curand si-a lansat cartea "
Nascut la Medgidia, a debutat cu poezia "Arta" in anul 1949. Isi dovedeste in curand talentul literar, prin publicarea unor romane si nuvele. Se remarca apoi si in domeniul dramaturgiei, dar si in cel al regiei de film. De curand si-a lansat cartea "Nuvele si istorii", primul volum de opere alese dintr-o serie de 11 proiectate de autor. Corneliu Leu implineste astazi 75 de ani.


"De la «inaltimea varstei» mele, spus mult mai frumos decat «inaltimea puterii politice» cu care se amagesc unii, destinul mi-l comentez cu calificativul «de belea». Apreciati si dumneavoastra: saisprezece ani de copilarie frumoasa si lectura libera, patruzeci si ceva de ani de dictatura anosta si marxism-lenininsm subcultural; restul - amuzamentul nefast de a trai printre oamenii tranzitiei, mangaiat de amagitoarea libertate culturala care nu pot spune ca nu ma ambitioneaza. Momentele de gratie in care ma viziteaza muzele sunt alaltaieri si maine.

Cele mai reusite personaje din literatura create de Corneliu Leu sunt «Calaul lui Dracula», in fictiune, si «Corneliu Leu», in publicistica din «In gura Leului». Cred ca tocmai am raspuns ce personaj din literatura mea se aseamana cu mine. In proza nu mi-am permis un asemenea narcisism, caracteristic autorilor lipsiti de simtul existentei altora. Poate in dramaturgie, pentru ca textul dramaturgic e doar o propunere pentru un actor ca sa te joace, deci nu esti atat de stupid ca sa te admiri pe tine, ci ii faci lui bucuria asta.


Tocmai am definit destinul literaturii in perioada computerului. Am pus la cale un mare PORTAL DE CARTE SI ARTE (vizitati-l la www.cartesiarte.ro), in care vreau sa-mi servesc confratii, generatia si cultura romaneasca, realizand o harta activa si permanenta in timp real, prin interventia si adaugirile facute de oricine si oricand in mod liber, cu orice crede de cuviinta ca este de nivel cu adevarat cultural, pentru a realiza mereu o tot mai complexa Harta a Culturii Contemporane Romanesti.

Regret ca din motive de socializare nu m-am putut bucura de realizarile mele atunci cand ar fi fost cazul; dar ma bucura ca altii incep astazi (cam palid si-ntr-o lume vulgara) sa se poata bucura.


Deviza mea de viata este: «Pluralitas». E si titlul unei reviste de miscare pluralista a ideilor, pe care o public, dar si polemica mea cu extremismul politic si egocentrismul cultural. Oricum, daca pe intelepti ii mai decade uneori in resemnare, resemnatilor nu le aduce intelepciune. Ce-i aia «varsta» cand e vorba de vis?! Daca ne-am cobori cu totii la prostia pragmatica, unde-ar mai ajunge omenirea?!"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.