La 28,15 lei pe o actiune BCR, pretul actiunilor la societatile de investitii financiare creste cu minimum 50% fata de cel actual.

Toate societatile de investitii financiare (SIF) detin actiuni la BCR, cumulind in jur de 30% din capitalul bancii (fiecare SIF are 6%). Cum actiunile BCR nu sint listate pe bursa, pretul unei actiuni BCR luate in calcul la activul SIF-urilor este mult mai mic decit cel real. De aceea si actiunile SIF-urilor sint in prezent subevaluate.

Potrivit unui raport al SSIF Intercapital Invest, Erste Bank a platit salariatilor BCR pentru o actiune in jur de 7,65 euro x 0,85 (un pret egal cu cel oferit in privatizare la care se aplica un discount de 15%), deci 22,91 lei. De asemenea, salariatii BCR puteau schimba actiunile detinute cu actiuni Erste Bank intr-un raport de conversie de 6:1. Pretul unei actiuni Erste Bank este in prezent de aproximativ 58 de euro, iar o medie facuta cu preturile de inchidere de la inceputul anului este de 58,93 euro/actiune. Luind in calcul media preturilor prin aceasta oferta, o actiune BCR ar fi evaluata la 31,42 lei. O medie a celor doua preturi gasite pentru o actiune BCR este de 27,16 lei. Daca, in schimb, se mai ia in calcul cota de piata a BCR sau alte date financiare, rezulta in fapt ca pretul real al unei actiuni BCR ar trebui sa fie de 28,15 lei, se arata in raportul Intercapital Invest.

La SIF Banat-Crisana, activul net raportat este de 1,65 miliarde de lei, asta daca nu se ia in calcul pretul BCR neajustat. Daca in schimb se considera ca o actiune BCR este de 28,15 lei, atunci avem un activ net de 2,81 miliarde de lei, ceea ce face ca pretul unei actiuni SIF Banat-Crisana la BVB sa ajunga undeva la 6,30 lei.

La SIF Moldova, folosind acelasi randament, pretul pe o actiune ar ajunge la 6,2376 lei, la SIF Transilvania la 4,0537 lei, la SIF Muntenia la 4,5288 lei, iar la SIF Oltenia la 6,4419 lei.

Societatile de investitii financiare nu par in schimb de acord sa accepte acelasi pret pentru o actiune BCR precum salariatii bancii. Mai mult, pretentiile lor sint duble. „In prezent, pretul unei actiuni BCR este undeva la 12-14 euro", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Iar in acest caz valoarea de piata a unei actiuni SIF ar fi mult mai mare decit cea prezentata in raportul Intercapital Invest.