Barack Obama si Mitt Romney, candidati cu sanse reale la obtinerea nominalizarii democrate, respectiv republicane in cursa prezidentiala, si-au prezentat obiectivele de politica externa in revista „Foreign Affairs".Barack Obama are sanse reale de a deveni
cel mai puternic om din lume Prestigioasa revista din domeniul relatiilor internationale „Foreign Affairs" a lansat initiativa cu numele „Campania 2008", in cadrul careia i-a invitat pe cei mai importanti candidati la presedintia SUA sa isi prezinte programul de politica externa. Primul episod al campaniei asaza fata in fata eseurile de politica externa ale lui Barack Obama, din partea democratilor, si ale lui Mitt Romney, din partea republicanilor. Barack Obama este unul dintre cei doi favoriti la cursa pentru candidatura prezidentiala in Partidul Democrat, alaturi de Hillary Clinton. Chiar daca, momentan, doamna Clinton conduce in preferintele republicanilor, Obama a reusit sa stringa o suma pentru campanie mai mare decit a acesteia (32,8 milioane de dolari) - argument ce cintareste intotdeauna greu in alegerile preliminare din partidele americane. De asemenea, tinarul candidat de culoare, senator de Illinois, are o echipa tinara si foarte dinamica, ce i-ar putea asigura cistigarea nominalizarii democrate pentru prezidentiale.

Obama isi prezinta proiectele de politica externa sub titlul „Reinnoirea statutului de lider al Americii", insistind asupra faptului ca epoca de hegemonie americana nu s-a incheiat inca. Dupa Irak, americanii ar putea fi tentati sa se concentreze pe ceea ce se intimpla in interiorul tarii si sa doreasca o mai mica implicare a SUA la nivel international: aceasta ar fi o greseala, sustine Obama.

Acesta crede, asemeni majoritatii predecesorilor sai, in rolul mesianic al Statelor Unite in lume, in destinul „celui mai democratic stat" de a conduce lumea: „Trebuie sa conducem lumea prin fapta si prin exemplu", scrie democratul. De asemenea, candidatul este sustinatorul ideii de securitate colectiva la nivel mondial: „Securitatea si bunastarea fiecarui american depind de securitatea si bunastarea celor care traiesc dincolo de granitele noastre". Exemplele din care se inspira Obama pentru politica sa externa sint presedintii democrati Franklin D. Roosevelt, Harry Truman si John F. Kennedy.

Candidatul democrat nu putea sa nu critice politica externa dusa de actualul presedinte republican: „Administratia Bush a raspuns atacurilor neconventionale de la 9/11 cu o gindire conventionala a trecutului, vazind problemele ca pornind din partea altor state si ca fiind rezolvabile prin metode militare". Solutia lui Obama reprezinta o „incheiere responsabila" a razboiului din Irak si o concentrare a atentiei pe problemele generale ale Orientului Mijlociu. „Nu putem impune o solutie militara unui razboi civil intre factiuni sunnite si siite", arata Obama. Solutia o reprezinta retragerea trupelor americane din Irak pina la 31 martie 2008 si negocierile politice intre partile implicate.

Prezidentiabilul de culoare considera ca SUA trebuie sa se concentreze pe rezolvarea problemei israeliano-palestiniene - „o sarcina pe care administratia Bush a neglijat-o timp de multi ani". Ce trebuie facut: „Pozitia noastra trebuie sa fie intotdeauna un angajament clar si puternic fata de securitatea Israelului, cel mai puternic aliat al nostru in regiune si singura democratie stabila din zona", arata Obama. Solutia o reprezinta coexistenta pasnica. Acest angajament trebuie sa fie cu atit mai puternic cu cit apar noi amenintari in regiune: un Iran mai puternic, un Irak haotic, cresterea puterii al-Qaeda si revigorarea Hamas si Hezbollah.

Problema iraniana trebuie abordata altfel decit pina acum, deoarece politica actuala, de amenintari si utilizare a intermediarilor pentru a pune capat programului nuclear, nu da roade. Obama propune sa nu fie excluse posibilitatea utilizarii fortei, precum si negocierile directe cu Iranul. De asemenea, diplomatia, combinata cu presiunea sanctiunilor, ar putea fi utilizata pentru a reorienta politica Siriei.

Obama sustine revitalizarea armatei, care, conform liderilor militari, trece printr-o criza. Democratul propune cresterea trupelor terestre cu 65.000 de soldati si a puscasilor marini cu 27.000.

Oprirea proliferarii nucleare reprezinta alt punct de interes pentru Obama, care considera ca ar trebui instituit un nou regim de neproliferare si mentinuta cooperarea cu Rusia.

In privinta luptei antiteroriste, democratul crede ca trebuie facute mai multe eforturi in Afganistan si Pakistan, pentru combaterea al-Qaeda. De asemenea, trebuie facute eforturi pentru sprijinirea moderatilor islamici. Obama isi propune si o reforma a institutiilor internationale si a aliantelor SUA. ONU este una dintre institutiile ce au nevoie de reforme importante. SUA trebuie, de asemenea, sa preia conducerea in domeniul rezolvarii incalzirii globale.

Candidatul mormon sustine cheltuieli mai mari pentru armata Mai multi bani pentru armata si utilizarea NATO in combaterea islamismului radical sint propunerile lui Mitt Romney.Mitt Romney il evoca drept model pe Ronald Reagan Mitt Romney, candidatul republican mormon care se afla pe locul doi in optiunile republicanilor pentru presedintie, in urma fostului primar newyorkez Rudolf Giuliani, semneaza eseul „Sa ne ridicam la nivelul unei noi generatii de provocari globale". Romney considera ca niciodata in istoria americana nu a existat o divizare mai mare a clasei politice in ce priveste politica externa, divizare ce trebuie depasita. Politicienii americani ar trebui sa invete de la „generatia de aur" din timpul si de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Rezolvarea problemei irakiene nu o reprezinta retragerea imediata sau impartirea Irakului in regiuni ce ar putea cadea sub controlul Iranului, al-Qaeda sau al gruparilor revizioniste kurde. Trebuie urmat, momentan, planul generalului Petraeus. Jihadul islamic ce are ca scop infiintarea unui califat islamic in toate regiunile musulmane si distrugerea SUA trebuie combatut la nivel global. Armata americana trebuie intarita, prin adaugarea a 100.000 de militari trupelor existente. Cheltuielile militare trebuie crescute cu cel putin 30-40 de miliarde anual.

SUA trebuie sa devina independente din punct de vedere energetic, prin eficientizarea consumului si cresterea productiei domestice de energie, inclusiv a metodelor alternative, arata Romney.

Si candidatul republican crede ca este nevoie de o regindire a institutiilor internationale si a aliantelor. Romney propune utilizarea NATO pentru combaterea islamismului radical. De asemenea, SUA trebuie sa puna la punct un plan asemanator cu Planul Marshall, pentru tarile musulmane sarace, ale caror populatii ar putea fi atrase spre radicalizare din cauza conditiilor proaste de viata. Romney propune convocarea unui summit international care sa includa si statele musulmane moderate pentru discutarea acestor probleme.

Cititi eseurile celor doi candidati pe www.cotidianul.ro/select