Aproape 70% din numarul total de agricultori romani nu pot primi platile directe la hectar acordate din fonduri europene, deoarece detin terenuri agricole cu suprafete reduse, iar plata este acordata pentru proprietati care au minimum un hectar, impa

Aproape 70% din numarul total de agricultori romani nu pot primi platile directe la hectar acordate din fonduri europene, deoarece detin terenuri agricole cu suprafete reduse, iar plata este acordata pentru proprietati care au minimum un hectar, impartit in parcele de cel putin 0,3 hectare, potrivit firmei Agricover, citata de Mediafax.
"Majoritatea agricultorilor romani nu pot primi finantare conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, fie pentru ca terenurile aflate in proprietatea fermierilor sunt prea mici, fie pentru ca acestia nu beneficiaza de informatiile si mijloacele necesare accesarii fondurilor", a declarat, intr-un comunicat, Robert Arsene, directorul general al Agricover.

440 milioane euro pentru 1,5 milioane de agricultori

Numarul total al gospodariilor taranesti din Romania este de circa 4,5 milioane. Dintre acestea, conform estimarilor Ministerului Agriculturii, aproximativ trei milioane de proprietati agricole au suprafete mai mici de un hectar, astfel ca nu pot accesa plata din fonduri UE, estimata la 50 de euro pe hectar. In aceste conditii, subventiile primite de la Uniunea Europeana in 2007, in valoare totala de 440 milioane euro, vor fi impartite numai intre cei 1,5 milioane de agricultori care au in proprietate sau arenda peste un hectar de teren.

Asocierea ar putea constitui solutia

"Constituirea in asociatii agricole poate reprezenta o solutie atat pentru absorbtia mai rapida a fondurilor europene, cat si pentru modernizarea fermelor romanesti, astfel incat acestea sa atinga un nivel european de dezvoltare. Tendinta agriculturii moderne, practicata in ultimii ani in tarile membre UE, este de a reduce numarul de ferme de dimensiuni mici si de a creste productivitatea exploatatiilor agricole, in care un numar mai mic de fermieri cultiva suprafete mai mari", au declarat reprezentanti ai Agricover.
Pe langa plata pe suprafata, din 2007 o ferma mare poate primi pana la 300.000 euro pe an, in vreme ce pentru o ferma mica se acorda maximum 1.000 euro anual, se explica in comunicat.
O alta cerinta pe care agricultorii trebuie sa o indeplineasca pentru a primi subventia de la UE si care le creeaza dificultati este respectarea bunelor conditii agricole si de mediu (Good Agricultural and Environment Conditions - un set de 11 reguli minimale de intretinere).
Pana la termenul limita, 25 iunie, fermierii au depus 1,24 milioane de cereri de obtinere a subventiei UE, pentru o suprafata de peste 9,6 milioane de hectare, cu 12% mai mare decat cea negociata cu UE, de 8,6 milioane de hectare.
Agricover este o companie specializata in productie si activitati in agricultura, cu activitati in management agricol, achizitii, vanzari, suport si consultanta in agricultura. Grupul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 257 milioane lei, iar in primele patru luni ale anului 2007, o cifra de afaceri de 74,5 milioane de lei si estimeaza pentru acest an afaceri de 320 milioane lei.
Prezenta pe piata romaneasca din anul 2000, prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzau si Ulvex SA Buzau, Agricover detine pozitia de lider pe piata semintelor de grau durum si al doilea producator de seminte de mazare si de orzoaica de primavara. De asemenea, compania ocupa primul loc ca distribuitor de pesticide in Romania, cu o oferta ce cuprinde erbicide, fungicide, insecticide si ingrasaminte foliare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.