Ales printr-un troc PNL-PSD in fruntea CNA, presedintele interimar Rasvan Popescu spune ca se bucura de sustinerea colegilor care nu l-au votat.

Care e atmosfera la Consiliu?

Lucrurile s-au asezat. Sa zic asa, totul a in
Ales printr-un troc PNL-PSD in fruntea CNA, presedintele interimar Rasvan Popescu spune ca se bucura de sustinerea colegilor care nu l-au votat.

Care e atmosfera la Consiliu?

Lucrurile s-au asezat. Sa zic asa, totul a intrat in normal. Am pus in functiune o presedintie pe care eu o numesc colegiala, impart anumite atributii cu alti colegi, in primul rind cu vicepresedintele Attila Gasparik, care semneaza tot ce inseamna hirtii curente, ca eu sa am timp sa ma concentrez pe programul de reformare a institutiei si a audiovizualului. Deci, cred ca totul este pe fagas.

Nu se uita urit nici unul dintre cei care nu v-au votat?

Nu, as spune chiar ca cel putin unii dintre ei au inteles sa-si asume responsabilitati in cadrul programului de reforma institutionala pe care l-am propus. Domnul Onisei, de pilda, si-a asumat reforma legislativa, domnul Gelu Trandafir s-a aratat interesat de etica programelor si de relatia noastra cu societatea civila. Deci, chiar si cei care nu m-au sustinut in alegeri au ajuns pina la urma sa sustina programul meu de reforma.

Numirile din CNA si TVR au fost un troc politic PNL-PSD?

Nu intru in consideratii politice de nici un fel, dimpotriva incerc ca pe perioada mandatului sa ma limitez strict la aceasta functie pe care eu o consider cit se poate de tehnica. De sase ani sint in CNA, inainte de asta am fost redactor-sef la televiziunea publica, am lucrat la BBC, am facut film, nu stiu ce ar mai fi trebuit sa fac ca sa fiu indreptatit sa candidez la presedintia CNA.

Nu se poate trece neobservata repeziciunea cu care s-au desfasurat lucrurile...

Parlamentul isi incheia activitatea si nu voia s-o incheie lasind descoperite niste institutii. El trebuia ca pina la ultima zi de activitate sa poata sa instaleze Consiliul si presedintele TVR, sa completeze consiliul de la radio si sa valideze presedintele CNA. Or, pentru asta trebuia ca CNA sa faca propuneri.

Se va prelungi mandatul de membru al CNA la noua ani ?

Deocamdata nu exista o asemenea prevedere in Legea audiovizualului. Noi vorbim despre un proiect care a trecut prin Camera si care a ajuns in Senat si care nu are inscris nicaieri in corpul lui asemenea prevederi. Restul sint deocamdata speculatii.

In ce consta mai exact reforma CNA?

Vrem sa stabilim impreuna cu Agentia Nationala pentru Comunicatii un grup comun de lucru pentru transmisia digitala. Vom face un studiu de impact, sa vedem feed-back-ul televiziunilor si radiourilor intrate in proiectul experimental. Pina in 2012 vom avea circa 40 de canale de televiziune cu acoperire nationala, care vor transmite digital. Dorim o colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, pentru a diminua expunerea minorilor in audiovizual. In plus, Grigore Zanc s-a angajat in ceea ce inseamna monitorizarea limbii romane. Sintem ingrijorati de faptul ca ea se degradeaza la televizor si la radio si intentionam ca undeva in toamna, impreuna cu Academia Romana, sa punem la cale un program de protectie a limbii romane in audiovizual, mergind pina la sanctiuni acolo unde se repeta o serie de dezacorduri, si aici nu ma refer la invitati, ci la realizatori. De relatia cu posturile locale se va ocupa domnul Gasparik.

Veti dubla amenzile...

Amenda maxima ar urma sa ajunga la un miliard, deci in jur de 33 de mii de euro. O data cu noile amenzi, CNA va avea instrumente mai adecvate pentru a interveni pe piata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.