Dezbaterile privind uninominalul ce au loc astazi, in Comisia de specialitate, au toate sansele sa ramana blocate, din cauza faptului ca PSD a anulat intelegerea facuta cu PNL si PD pentru sustinerea proiectului Asociatiei ProDemocratia (APD), anu
Dezbaterile privind uninominalul ce au loc astazi, in Comisia de specialitate, au toate sansele sa ramana blocate, din cauza faptului ca PSD a anulat intelegerea facuta cu PNL si PD pentru sustinerea proiectului Asociatiei ProDemocratia (APD), anuntand promovarea altor modalitati de vot. Nici una dintre variantele de sistem electoral disputate nu poate intruni numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, in conditiile in care, pentru orice decizie, este nevoie de votul a doua treimi din membrii Comisiei. Incercand sa contracareze intentia pesedistilor, democratii au anuntat ieri ca vor propune ca hotararile forului sa se adopte mai usor, cu majoritatea simpla a membrilor.
Atat conducerea PNL cat si cea a PD au dezbatut ieri aprins problema blocajului de la nivelul Comisiei de cod electoral, liberalii si democratii reafirmandu-si sustinerea fata de proiectul APD. Liderul PD, Emil Boc, a acuzat faptul ca regula actuala a forului, potrivit careia hotararile se adopta cu doua treimi din numarul total al membrilor, a fost special facuta de PSD pentru a compromite adoptarea proiectului. Drept urmare, pedistii din Comisie au fost mandatati sa-i determine astazi pe ceilalti membri ai forului sa aprobe renuntarea la aceasta regula, urmand ca deciziile sa fie luate cu majoritatea simpla. Deputatul democrat Valentin Iliescu a atras atentia ca aceasta este singura comisie parlamentara in care hotararile se iau cu o asemenea majoritate, regula propusa de pesedistul Anghel Stanciu fiind principalul inconvenient in calea introducerii unei forme oarecare de vot uninominal.
Domnul Nicolicea este, de fapt, domnul Hrebenciuc
Propunerea are sanse mici de reusita din simplul motiv ca renuntarea la aceasta regula trebuie adoptata tot cu doua treimi din voturile membrilor comisiei. Sedinta de astazi se anunta tensionata din cauza pozitiei PSD, democratii fiind convinsi ca demersul social-democratilor este doar un truc pentru blocarea schimbarii sistemului electoral. "Pesedistii si-au batut joc. Asta si vor: dispersarea (n.r.- a comisiei) in trei curente astfel incat sa nu se ia nici o decizie", a explicat Iliescu. El a reinnoit acuzele referitoare la implicarea lui Hrebenciuc in blocajul din comisie. "Domnul Nicolicea (foto) nu este, de fapt, domnul Nicolicea, ci domnul Viorel Hrebenciuc. In plus, Valeriu Zgonea (membru in comisie din partea PSD-n. red.) este tot timpul cu telefonul la ureche asteptand instructiuni", ne-a declarat Iliescu.
PNL duce munca de convingere
La randul lor, liberalii din comisie au primit misiunea de a-i convinge pe social-democrati sa respecte acordul initial. "Ne exprimam convingerea ca partidele isi vor mentine acest acord (n.r. acordul initial) si isi vor respecta cuvantul, astfel incat sa finalizam intr-un timp cat mai scurt adoptarea legii. Reprezentantii nostri din comisie au fost mandatati sa convinga PSD sa respecte acordul convenit", a adaugat liberalul. Mesajele venite din partea PSD privind sistemul de vot sustinut nu au fost unitare. Desi Mircea Geoana anuntase inca de vineri ca partidul doreste vot uninominal pur pentru alegerea Senatului si vot mixt pentru alegerea deputatilor, amenintand chiar cu un referendum daca partidele nu se vor ralia la aceasta varianta, Cristian Diaconescu a nuantat ieri. "Daca aceasta varianta mai radicala, a PSD, nu va fi sprijinita nu avem nicio problema sa mergem si pe varianta Pro-Democratia. Vom vedea la vot cum stau lucrurile", a spus Diaconescu. "Nu se pune problema unui blocaj decat din partea partidelor de la guvernare", a punctat vicepresedintele PSD. (R.I.P., A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.