Vaideeni este o comuna valceana cu oameni simpli care se ocupa cu oieritul si cu cresterea vacilor de cand se stiu. Li se zice ungureni, pentru ca au trecut muntele dinspre Imperiul Austro-Ungar si s-au stabilit aici. Vaideenii de Valcea traiesc din

Vaideeni este o comuna valceana cu oameni simpli care se ocupa cu oieritul si cu cresterea vacilor de cand se stiu. Li se zice ungureni, pentru ca au trecut muntele dinspre Imperiul Austro-Ungar si s-au stabilit aici. Vaideenii de Valcea traiesc din lapte si din telemea. Branza lor e cautata,iar ungurenii se mandresc cu asta. Isi ingrijesc animalele ca pe ochii din cap pentru ca ele aduc mancare pe masa si bunastare in casa . Fiecare vaideean are propria reteta "secreta" a branzei. Iar cunoscatorii iti pot spune a cui e branza pe care o gusti, cine a facut-o , la ce stana , in ce an. Au dus-o bine sub toate guvernarile, dar, se pare ca UE e pe cale sa le vina de hac.

In principiu, pe oieri nu-i sperie conditiile impuse de aderarea la Uniunea Europeana privind cresterea animalelor si valorificarea produselor si nici conditiile in care traiesc acum. Au fost vremuri cand le-a mers mai bine, cand vanzarea produselor lactate de la animalele pe care le aveau in gospodarii era o afacere rentabila, din care traiau bine. Astazi datorita intrarii in UE si a restrictiilor impuse de Guvern, tone de branza zac pe la stane, iar comerciantii refuza sa mai colecteze produsele de acest gen. Ciobanii care, pana acum, vindeau pana si in strada marfa nu stiu ce o sa mai faca pe viitor cu atata branza

Branza zace prin varful muntilor
Comuna Vaideeni de Valcea este una de crescatori de animale. De sute de ani, oamenii din aceste parti si-au facut averea, si-au construit casele, palate nu alta, cu banii castigati din oierit, din vanzarea laptelui, a branzei telemea, casului, urdei si tot asa. Pentru ca sunt terenuri putine, fiecarei familii revenindu-i sub un hectar, multi dintre locuitori pleaca in transhumanta cu turmele. In prezent, in Vaideeni avem aproape 65.000 de oi si cateva mii de vaci. Primaria a arendat in jur de 2.000 de hectare, suprafata alpina, in Muntii Capatanii. "Daca, in medie, cele 100 de familii crescatoare de oi au sub 500 de capete, la vreo 20 s-a polarizat un numar mare de animale, fiecare avand intre 1.000 si 2.000 de mioare", tine sa ne precizeze primarul localitatii, Ivan Jinaru, si el unul din marii crescatori de animale. Intrarea Romaniei in UE a starnit panica printre oierii din localitatea valceana Vaideeni. Datorita standardelor extrem de severe, comertul cu lapte si branza a ajuns de-a dreptul pe butuci. Interdictia oierilor de a-si vinde produsele in piete a starnit ingrijorare in randul ungurenilor din Vaideeni. "Comerciantii, care de regula veneau si cumparau cantitati mari de produse lactate, in special branza, nu au mai aparut. Sute de tone de branza sunt acum nevandute si oamenii au intrat in panica", ne spune primarul. Uniunea Europeana spune ca este nevoie ca la stanile din munti sa existe drumuri practicabile, apa potabila curenta, grup electrogen si multe alte facilitati care sa asigure o igiena ireprosabila. Toata lumea vorbeste ca ar exista fonduri europene, dar mai nimeni nu stie inca in ce fel pot fi accesate. Mai multi localnici ceva mai instariti vor sa construiasca o microstatiune pe Varful Nedeii, la altitudinea de 1.500 de metri. Pentru asta, spune primarul, se va reface drumul, lung de 18 kilometri, drum care, pe langa scopul turistic, va asigura si accesul la stanile de pe munte.

Telemeaua de Vaideeni , un brand confiscat de slovaci
Desi este o zona renumita, niciunul dintre produsele animaliere din Vaideeni nu a fost omologat si nu poarta patentul asezarii. Asociatia Crescatorilor de Ovine si Bovine Vaideeni incearca sa impuna pe piata brandul catorva dintre cele mai cautate delicatese - laptele mare si tocanul de oaie, care este o mancare ce se prajeste in seul propriu. De asemenea, autoritatile locale incearca acum sa omologheze branza locala, adica telemeua de Vaideeni. Asta, dupa ce "branza" dacilor a fost confiscata, pe plan european, de slovaci. Initiativa demna de laudat, dar ce te faci ca branza se face in gospodarii, fara un procesator, si deci nu se poate controla calitatea? Care va sa zica, odata cu integrarea europeana a Romaniei, branza nu va mai putea fi vanduta pe piata. Astfel, autoritatile locale si-au propus contactarea potentialilor investitori pentru crearea unei linii de procesare a laptelui chiar in comuna. Cea mai apropiata fabrica de lapte, cea din Horezu, a fost inchisa, iar acum oamenii isi vand laptele unei firme din Gorj, care trimite zilnic o masina de colectare. UE impune conditii drastice pentru tarani in ceea ce priveste modul de mulgere, de furajare, de intretinere a obiectelor. In lipsa unei linii zonale de procesare, fiecare gospodarie va trebui sa aiba o mulgatoare automata, care ar costa undeva intre 500 si 1.000 de dolari. Furajele trebuie tratate cu vitamine. In rest, conditii de curatenie exemplara. Investitia unei linii de procesare proprii ar costa undeva in jurul sumei de 700.000 - 800.000 de euro, explica primarul Ivan Jinaru. Vaideeni traieste din lapte si din telemeaua renumita. Fiecare ungurean are propria reteta "secreta" a branzei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.