Saptamina trecuta, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighet a fost inaugurata o sala numita "Libertatea pe unde scurte", dedicata in special emisiunilor postului de radio Europa Libera de dinainte de 1989. Dupa inaugurare, i
Saptamina trecuta, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighet a fost inaugurata o sala numita "Libertatea pe unde scurte", dedicata in special emisiunilor postului de radio Europa Libera de dinainte de 1989. Dupa inaugurare, in cadrul Scolii de vara de la memorialul de la Sighet a avut loc o masa rotunda, in cadrul careia fostul director al departamentului romanesc de la Europa Libera Nestor Rates, a prezentat un document inedit din arhiva fostei Securitati, adoptat la 18 august 1980, intitulat "Plan de masuri impotriva angajatilor de la Europa Libera", desecretizat de SIE. Documentele demonstreaza negru pe alb un fapt notoriu, dar negat de fostii ofiteri: Securitatea organiza si coordona asasinate.
"Statul roman are datoria morala de a deschide actiune penala impotriva celor vinovati de atacurile impotriva departamentului roman al "Europei Libere" inainte de 1989" a declarat "Europei Libere", Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti.
Iata, integral, declaratia acestuia referitoare la implicatiile juridice ale publicarii documentului SIE: "Documentul acesta are, dupa parerea mea, o dubla valoare: in primul rind, el are o valoare politica, pentru ca arata inca o data, daca mai era nevoie, natura profund malefica a organelor securitatii statului din Romania.

In al doilea rind el are o valoare eventual probatorie, pentru ca, pornind de la aceste documente care au ramas de pe urma activitatii securitatii, se poate imagina un scenariu care sa duca la inculparea celro vinovati de aceste fapte.

Marea problema din punct de vedere juridic este acea a prescriptiei faptelor respective, pentru ca orice legislatie penala presupune acest mecanism al prescrierii faptei, si al prescrierii raspunderii faptei.

Daca facem un calcul elementar matematic, ne aflam practic la trei decenii de la savirsirea acestor fapte abominabile.

Din punctul meu de vedere, un punct de vedere care este sprijinit pe practica instaurata de Tribunalul MIlitar International de la Nuremberg, asemenea fapte sunt imprescriptibile, si un stat democratic are datoria de a-i trage la raspundere pe cei vinovati.

Pornind de la realitatea acestor documente si de la precedentele create de alte state care au judecat crime impotriva umanitatii, cred ca statul roman are datoria morala de a deschide actiune penala impotriva celor vinovati de asemenea acte. Chiar daca deschiderea de asemenea actiuni penale ar insemna modificarea legislatiei noastre penale in materie. Pentru ca aici exista intr-adevar un element care situeaza faptele respective pe teritoriul german, este vorba de locul comiterii infractiunii, dar nu este mai putin adevarat ca mintile care au conceput, banii care au finantat si vointa politica care a initiat aceste poceduri, toate acestea se afla la Bucuresti.

Aceste crime nu pot fi prescrise, aceste crime nu pot fi trecute sub tacere, pentru ca este vorba nu de viata unei personalitati, ci de demnitatea statului roman. Daca statul roman are demnitate si constiinta la nivel institutional, el are datoria de a lua act, de aceste dovezi sid e ale trasforma in probatoriu. Orice alt comportament este o forma de ipocrizie.

Ministerul public ar trebui sa se sesizeze, el investigheaza infractiunile, el ar trebui sa declanseze o cercetare penala, sa stringa materiale si sa procedeze la audierea celor aflati in dosar, cu atit mai mult cu cit nu vorbim de fapte petrecute in negura epocii staliniste, ci vorbim de fapte petrecute intr-o epoca in care Nicolae Ceausescu, in calitate de presedinte al RSR, facea un adevarat tur al Europei si era omagiat inca drept personalitate a lumii nealiniate.

Este datoria statului roman sa faca limpede propriilor sai cetateni ca acest regim de pina in 1989 - si nu vorbim aici de o vinovatie colectiva - a fost in esenta sa un regim criminal, antinational, ilegitim si ale carui masuri nu au vizat binele general, ci doar prezervarea unor interese egoiste ale partidului unic si ale instrumentului sau numit securitatea poporului". A consemnat Lucian Stefanescu, redactor Radio Europa Libera - Praga


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.