Potrivit unui sondaj, in anul 2004, in tara noastra, valoarea platilor informale a fost de aproximativ 360 de milioane de dolari, reprezentand peste 10% din totalul cheltuielilor publice pentru sanatate. Acelasi sondaj mai releva ca familiile sarace
Potrivit unui sondaj, in anul 2004, in tara noastra, valoarea platilor informale a fost de aproximativ 360 de milioane de dolari, reprezentand peste 10% din totalul cheltuielilor publice pentru sanatate. Acelasi sondaj mai releva ca familiile sarace platesc mai mult sub forma platilor informale, comparativ cu familiile care au venituri mari. "Nu este corect sa ne referim doar la spaga data medicului sau asistentei, ci si la spaga data in achizitii, care este poate mai importanta", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu la dezbaterea proiectului "Reglementarea platilor informale in sistemul de sanatate romanesc". Acest proiect se va desfasura in perioada iunie 2007-iunie 2008 in colaborare cu Ministerul Sanatatii. Este un proiect finantat prin programul Global Opportunities Fund - Reuniting Europe, administrat de Ambasada Marii Britanii in Romania. El are ca scop prevenirea fraudelor din sistemul de sanatate, reducerea platilor informale facute de pacienti personalului medical si cresterea transparentei si eficientei prestarii de servicii medicale. "In Romania, sistemul de sanatate a beneficiat mult de fonduri suplimentare in ultimii ani. Acesta este un motiv in plus de a spori verificarea modului de folosire a fondurilor, asigurand astfel utilizarea lor in scopul deservirii pacientului si a nimanui altcuiva", a mai spus Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.