>> Canotajul este, alaturi de gimnastica, sportul care a adus cele mai multe medalii de aur pentru Romania la Jocurile Olimpice, pana acum avand in palmares 19 titluri.

>> Un mare "cutremur" a zguduit aceasta disciplina anul trecut, cand
>> Canotajul este, alaturi de gimnastica, sportul care a adus cele mai multe medalii de aur pentru Romania la Jocurile Olimpice, pana acum avand in palmares 19 titluri.

>> Un mare "cutremur" a zguduit aceasta disciplina anul trecut, cand delegatia noastra a revenit fara vreo medalie de la Campionatele Mondiale, inregistrand cel mai mare esec din istoria existentei sale.

Este adevarat, la acea data o parte dintre canotoarele experimentate, care au participat la editia precedenta a Jocurilor Olimpice, au lipsit din componenta echipajelor noastre participante la intreceri, retrase temporar din activitatea competitionala. Intre timp insa, mai exact de la inceputul acestui an, multe "veterane" au renuntat la rentele viagere si si-au reluat pregatirea cu un scop precis - obtinerea altor titluri olimpice la JO de la Beijing din 2008. Cu un an inainte de startul intrecerilor olimpice din China, Ioan Dospinescu, presedintele Federatiei Romane de Canotaj, a stabilit deja obiectivul pentru delegatia noastra care va face deplasarea la Beijing: cel putin doua medalii de aur.

>> Nu este prea devreme sa vorbim despre medalii atata vreme cat echipajele noastre inca nu au obtinut calificarea la Jocurile Olimpice?
- Nici nu ne punem problema sa nu ne calificam la intrecerile olimpice de la Beijing. La Campionatele Mondiale din aceasta vara (n.r. - programate la Munchen in perioada 26 august-2 septembrie) vrem sa obtinem biletele pentru Beijing in patru probe la fete si in cel putin una la baieti. La feminin contam pe echipajele de dublu si patru vasle, doi rame fara carmaci si 8±1, iar la masculin atat pe team-ul de la patru vasle, cat si pe cel de la patru rame, dar sanse mai mari au primii. Avem toate motivele sa speram in rezultate bune, mai ales la fete, pentru ca practic, dupa revenirea in activitate a medaliatelor olimpice de la Atena, in afara de Elisabeta Lipa si Liliana Gafencu, in barca de 8±1 avem aceleasi sportive. Sa nu mai vorbim ca cele care vor completa locurile lasate libere de Lipa si Gafencu, cel mai probabil Srambeschi si Apachitei, sunt foarte bine pregatite si ne asteptam la o evolutie buna din partea lor. In plus, Georgeta Andrunache si Viorica Gafencu (n.r. - duble campioane olimpice la Atena, in 2004, la doi rame si 8±1) vor dubla din nou, adica vor trage si la peror (n.r. - doi rame), si in 8±1.

>> Care sunt criteriile de calificare la Jocurile Olimpice la canotaj?
- Difera in functie de probe si sex. De exemplu, la fete, la patru vasle se califica primele sase clasate, la 8±1 primele cinci, iar in restul probelor primele noua. La masculin, in afara de 8±1, unde de califica doar primele sapte clasate, in restul probelor obtin biletele olimpice ocupantele celor dintai 11 pozitii.

>> Campioantele Mondiale de la Munchen sunt singurele intreceri in cadrul carora se poate obtine accesul la Beijing?
- Mai exista o posibilitate, la ultima regata din cadrul Cupei Mondiale, cea de la Lucerna de anul viitor. Daca echipajele in care ne-am pus cele mai mari sperante vor rata accesul la Beijing in cadrul Mondialelor de la Munchen, atunci vor mai putea incerca si in Elvetia. In plus, vor merge direct la Lucerna, tintind calificarea olimpica, echipajul masculin de 8±1 si cel de simplu vasle feminin, care nu vor fi prezente in Germania.
>> Va sperie asiaticii mai mult decat la Atena, mai ales ca Nicolae Gioga, fostul coordonator al lotului nostru olimpic de canotaj, a petrecut cativa ani in China?
- Pentru noi, gazdele nu sunt in nici un caz o sperietoare. Ne asteptam ca echipajele chinezesti sa aiba mai multa forta si vigoare decat la editia precedenta, pentru ca se pregatesc de mult pentru aceasta competitie, pe care vor incerca sa o domine. Asta nu inseamna, insa, ca ne este frica de ei. Au crescut multi sportivi de valoare si cu siguranta ca vor fi adversari mai de temut decat la Atena, dar nu vor putea castiga toate probele.
Cat despre perioada petrecuta de Nicolae Gioga (n.r. - coordonatorul lotului olimpic feminin, multiplu medaliat cu aur la Sidney si Atena) in China, nu vreau sa spun decat ca a fost destul de scurta si in nici un caz nu a consiliat pregatirea lotului lor olimpic, asa cum s-a vehiculat la noi. A fost un simplu antrenor la un club chinez.

>> Se intrevad probleme vizavi
de pista pe care vor avea loc intrecerile olimpice?
- Daca la Atena ne-a incurcat foarte mult vantul, in China problemele vor fi legate de umiditatea excesiva si smogul care pluteste deasupra orasului, ambele improprii desfasurarii intrecerilor sportive. Vom incerca sa rezolvam aceste deficiente prin administrarea unei medicamentatii corespunzatoare care sa le permita sportivilor nostri sa respire mai bine. Mai multe vizavi de coordonatele tehnice vom sti la finele lunii august, dupa incheierea Campionatelor Mondiale rezervate juniorilor, programate a se desfasura pe viitoarea pista olimpica. De regula, forul nostru international, in anul preolimpic, testeaza pista olimpica organizand aceste intreceri in locul unde vor avea loc intrecerile olimpice.
>> Mult succes!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.