Presedintele Ford Europa, John Fleming, i-a prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu oferta tehnica pentru preluarea companiei Automobile Craiova. El a fost primit ieri, la Palatul Victoria, inaintea negocierilor pe care reprezentantii companiei

Presedintele Ford Europa, John Fleming, i-a prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu oferta tehnica pentru preluarea companiei Automobile Craiova. El a fost primit ieri, la Palatul Victoria, inaintea negocierilor pe care reprezentantii companiei americane o vor avea cu membrii Comisiei de privatizare.
Discutiile dintre seful Ford Europa si premier s-au referit la planul de investitii propus de Ford pentru Automobile Craiova, urmand ca oficialii grupului american sa prezinte detaliile ofertei tehnice si membrilor Comisiei de privatizare, intr-o intalnire care urma sa aiba loc tot ieri la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Oferta financiara va fi deschisa doar dupa ce detaliile propunerii tehnice sunt analizate de membrii comisiei.

Atanasiu: Propunerea e mai generoasa decat caietul de sarcini

Aflat sambata la Alba Iulia, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca Ford Europa a facut o oferta tehnica mai "generoasa" pentru societatea Automobile Craiova decat criteriile impuse in caietul de sarcini de catre statul roman.
"Aceasta ne duce la premisele nu numai ale unei privatizari de succes, ci si ale unei constructii industriale de mare anvergura in Craiova si crearea celui de-al doilea mare producator de autoturisme din Romania. Nu pot sa va spun foarte multe date, pentru ca cei de la Ford ne-au cerut confidentialitate pana luni", a mai spus, citat de Mediafax, Teodor Atanasiu.
Angajamentele firmei Ford au fost facute publice de joia trecuta de catre ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Potrivit acestuia, reprezentantii companiei sustin ca, dupa 2011, fabrica de la Craiova va produce 300.000 de autovehicule pe an si 300.000 de motoare de autovehicule concept nou pe an. Investitiile directe vor fi de 675 milioane de euro, ceea ce duce la cheltuieli directe in Romania de peste un miliard de euro. "Compania Ford este de acord sa ajunga la un grad de integrare de 60% si la fabrica de la Craiova se va dubla numarul angajatilor, pana la 7.000-9.000", a mai spus Voicu.

Controleaza 49% din Daewoo

Oferta depusa de Ford Motor Company, singurul ofertant pentru Automobile Craiova, a fost deschisa vinerea trecuta. Aceasta continea scrisoarea de garantie depusa de ABN Amro, procura, situatia financiara, documente care atesta identitatea firmei, declaratie potrivit careia societatea nu se afla in situatie de faliment, dovada de achizitie a dosarului de prezentare, acordul de confidentialitate, declaratie privind legitimitatea fondurilor, declaratia de compatibilitate si altele.
"Oferta financiara va fi deschisa doar dupa ce grupul american va prezenta oferta imbunatatita atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar", declara Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare.
AVAS a anuntat luni ca a solicitat companiei americane sa completeze documentele de precalificare, deschiderea negocierilor si a ofertei tehnice, programata initial pentru aceeasi zi, fiind amanata.
Automobile Craiova controleaza 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de uzina. Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania sud-coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 de milioane de dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat in luna august 2006.
Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 de milioane de euro pentru participatia sa de 72,4% la Automobile Craiova.

Negocierile, amanate cu 2 zile

Comisia de privatizare a Automobile Craiova a solicitat firmei americane Ford sa completeze unele documente de precalificare, astfel ca inceperea negocierilor pentru vanzarea uzinei din Craiova, programata pentru ieri dupa-amiaza, va fi amanata pana maine, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
"Se amana deschiderea ofertelor pana cel mai tarziu miercuri. Pana nu vedem ca sunt calificati, nu putem deschide niciunfel de oferta", au spus sursele citate, neprecizand documentele care trebuie completate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.