Intr-un interviu acordat mass-media israeliene, premierul palestinian Salam Fayyad considera ca a venit vremea ca israelienii si palestinienii sa ia in serios vizitele reciproce si convorbirile dintre conducatori.
Palestinienii nu mai doresc ge
Intr-un interviu acordat mass-media israeliene, premierul palestinian Salam Fayyad considera ca a venit vremea ca israelienii si palestinienii sa ia in serios vizitele reciproce si convorbirile dintre conducatori.
Palestinienii nu mai doresc gesturi de curtoazie din partea israelienilor, ci abordarea serioasa si cu raspundere a tratativelor de pace si incheierii conflictului. Ierusalimul, spune Fayyad, trebuie sa inceteze de a mai acuza ca nu exista partener pentru tratative, deoarece Guvernul de la Ramallah este slab si neputincios. Daca Israelul va astepta ca palestinienii sa devina o mare putere atunci ii va trebui o eternitate, a spus ironic premierul palestinian. Si a adaugat: "Cat priveste problema spinoasa a revenirii refugiatilor palestinieni in locurile lor natale, aceasta oricum va fi rezolvata numai cu acordul Israelului". Se pare ca Israelul a decis sa coopereze in aceasta chestiune, premierul Ehud Olmert promitand, ieri, la Ierusalim, in cadrul convorbirilor cu presedintele Mahmud Abbas, amnistierea, in cursul acestei saptamani, a aproximativ 250 de detinuti palestinieni, majoritatea membri Al Fatah. Punerea in libertate a palestinienilor ar putea avea loc vineri. Lucru posibil, mai ales dupa ce seful Executivului de la Tel Aviv a dat asigurari ca va urgenta procedurile.
Promisiunea nu este insa una noua: liderul Executivului de la Tel Aviv s-a angajat, la sfarsitul lunii iunie, la Sharm El-Sheik, in Egipt, eliberarea a 250 de detinuti palestinieni, care nu au fost implicati in actiuni antiisraeliene. In nici un caz nu vor vedea lumina soarelui palestinieni care fac parte din miscarea Hamas. Ramane de vazut si daca va fi respectata. Inainte de a pleca la Ierusalim, presedintele palestinian Mahmod Abbas a dorit sa discute cu sefii tuturor organizatiilor si miscarilor palestiniene, inclusiv cu Hawatme, seful "Jihadului islamic". Initial, acesta si-a dat acordul ca va sosi la Ramallah, iar autoritatile palestiniene i-au aprobat o sedere de trei zile in Cisiordania.
Ulterior, Hawatme si-a anulat vizita,"si a ramas la Damasc, apreciind ca Israel nu-i poate dicta conditii". Mai trebuie adaugat doar ca, dupa cateva amanari, Cvartetul international pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, ONU si UE) se va reuni la finele acestei saptamani, la Lisabona. Un prilej foarte bun pentru ca noul emisar al Cvartetului, numit de curand in acest post, fostul premier britanic Tony Blair, sa isi intre in paine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.