Autoritatile demareaza procedurile de despagubire pentru 3.571 de fosti proprietari. Valoarea titlurilor ce vor fi emise in perioada urmatoare se ridica la peste 650 milioane de euro, afirma oficialii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprie
Autoritatile demareaza procedurile de despagubire pentru 3.571 de fosti proprietari. Valoarea titlurilor ce vor fi emise in perioada urmatoare se ridica la peste 650 milioane de euro, afirma oficialii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Incep pregatirile pentru acordarea despagubirilor catre fostii proprietari. Valoarea titlurilor care urmeaza sa fie emise in perioada urmatoare in baza Legii 10/2001 se ridica la peste 650 milioane de euro, ne-au declarat oficiali ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Aceste despagubiri acopera un numar de 3.571 de dosare aprobate pana in prezent de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. “Mai departe, dupa 1 octombrie, detinatorii titlurilor de despagubire vor putea depune cereri in vederea transformarii acestora in bani sau in actiuni la Fondul Proprietatea”, au explicat oficialii citati.

Cei care opteaza pentru plata in numerar a despagubirilor, in limita sumei de 500. 000 lei, trebuie sa se prezinte cu o cerere de despagubire in bani si cu titlul respectiv la ANRP, la Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar.

Potrivit ordonantei de urgenta privind Fondul Proprietatea, recent aprobata, banii vor fi platiti in doua transe egale, intr-o perioada de maximum doi ani. In cazul in care suma nu depaseste 250.000 RON, banii se vor acorda intr-o singura transa.

Dosare mai putine pentru detinatorii de terenuri agricole
In mod asemanator, aceiasi pasi au de urmat si fostii proprietari care nu-si mai pot recupera terenurile agricole si au de primit despagubiri in baza legilor fondului funciar. Theodor Nicolescu, vicepresedinte al ANRP, ne-a declarat ca in perioada urmatoare vor fi emise 474 de decizii privind acordarea de despagubiri in acest scop. Anul trecut, intr-o prima faza, numarul de persoane care erau trecute pe lista despagubirilor a fost insa mult mai mare. „Prefecturile trecusera la despagubiri aproximativ 50.000 de cereri de retrocedare a unor terenuri sau paduri”, explica Theodor Nicolescu. Oficialul spune ca numarul dosarelor s-a diminuat considerabil pana la 20.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.