"Zilele Bistritei" si "Nunta Zamfirei", evenimente care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, au pus bugetul local la grea incercare. Primaria a cheltuit 220.000 de lei si a reusit sa recupereze doar 133.200 de lei noi. Cea mai mare parte a ba
"Zilele Bistritei" si "Nunta Zamfirei", evenimente care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, au pus bugetul local la grea incercare. Primaria a cheltuit 220.000 de lei si a reusit sa recupereze doar 133.200 de lei noi. Cea mai mare parte a banilor publici s-a dus pe onorariile artistilor invitati. Daca unii au primit sume exorbitante, cum a fost cazul lui stefan Banica Jr., artistii populari si ansamblurile folclorice au fost platite cu doar 300 de lei pe ansamblu.
De organizarea festivalelor care au lasat in urma tone de deseuri si mai ales de programul manifestarilor, invitatii si contracte s-a ocupat directorul Centrului Municipal Cultural Bistrita, Dorel Cosma, totodata director al Federatiei Europene de Folclor, filiala Romania. Extrem de indispus ca trebuie sa raspunda intrebarilor jurnalistilor, Dorel Cosma a prezentat ieri o serie de date preliminare despre modul in care au fost cheltuiti banii bistritenilor. Astfel, misterul onorariului lui stefan Banica Jr. a fost dezlegat. Artistul si trupa lui au primit pentru concertul prestat suma de 23.830 lei, plus 2.160 de lei pentru transport. Trupa Desperado a incantat audienta pentru 3.812 de lei, Aurel Tamas pentru 4.762 de lei, Cornelia si Lupu Rednic au primit 3.571 de lei, iar Nicolae Furdui Iancu aproape 6.000 de lei noi. La polul opus, artistii locali precum Valeria Peter Predescu, Alexandru Pugna si altii, au primit cate 300 de lei pentru prestatii. Cele mai prost platite au fost ansamblurile folclorice. "Balada" si "Cununa de pe Somes" au primit cate 300 de lei. Ansamblurile "Doina", "Codrisor" si "Doruletul" au primit cate 200 de de lei, iar Ansamblul de Dansuri Sasesti - 150 de lei. Organizatorul a motivat ca nu a avut fonduri mai consistente, de aceea onorariile au fost atat de mici. " Noi suntem invitati peste tot in strainatate. Atunci stiu sa se mandreasca cu muzica noastra si ne-au platit ca pe niste cersetori", s-a aratat necajit un angajat al "Baladei" care a refuzat sa isi decline identitatea.






Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.