La incheierea mandatului sau in Romania, ambasadorul ONU, doamna Soknan Han Jung, ne-a prezentat proiectele majore sprijinite de organizatie in tara noastra.Ambasadorul ONU in
Romania, Soknan Han Jung In cei cinci ani de cind Han Jung se afla aici, Romania a detinut de doua ori presedintia Consiliului de Securitate, din calitatea sa de membru UE a devenit donator de fonduri pentru dezvoltare la ONU, iar din 2006 a trecut la stadiu de stat cu inalta dezvoltare umana, conform criteriilor ONU. Printre proiectele de dezvoltare sprijinite de ONU in tara noastra, doamna Han Jung este deosebit de mindra de proiectele de incubatoare de afaceri, organizate la Sfintu Gheorghe, Brasov, Alba-Iulia, iar mai nou la Mangalia. „La Mangalia, proiectul este facut in colaborare cu santierul naval Daewoo: mici intreprinderi romanesti vor asigura accesoriile de care este nevoie la construirea navelor. Fiind de origine coreeana, am gasit poate mai usor sprijin din partea celor de la Daewoo", spune ambasadorul. Proiectul insumeaza imprumuturi de 2,3 milioane de dolari, o parte sume din fondurile ONU, restul din partea Guvernului roman.

Alte realizari ale misiunii ONU in Romania, sub conducerea ambasadorului Han Jung, constau in programele de integrare a romilor. „Autoritatile locale trebuie sa prezinte proiecte impreuna cu comunitatea roma, ceea ce e foarte important, ca localnicii sa preia initiativa", ne-a declarat ambasadorul. La Hadareni a fost organizat primul Centru pentru Servicii Sociale destinat romilor, fondat in colaborare de guvernul suedez si agentia ONU pentru dezvoltare, iar alte programe se desfasoara la Marasesti si Slobozia. Tot sub egida ONU au fost organizate activitati pentru integrarea orfanilor din casele de copii ajunsi la maturitate, carora li se gasesc locuri de munca si cazare, in Brasov, Medias, Sighisoara si Braila.

Ministerul Mediului din Romania a cerut de curind sprijinul ONU in dezvoltarea unei strategii impotriva secetei. „Sintem in legatura cu centrul de specialitate de la Nairobi si vom oferi Guvernului roman sprijinul cerut", ne-a declarat ambasadorul Han Jung.

ONG-urile ce isi desfasoara activitatea in domeniul protejarii mediului pot primi granturi de cite 50.000 de dolari, prin programele finantate de ONU. „Proiecte foarte interesante au fost finantate in acest fel, din cele mai diverse domenii: protejarea berzelor, liliecilor, delfinilor", ne-a precizat doamna Han Jung.

Unul dintre proiectele nefinalizate ale ambasadorului Han Jung consta in organizarea de centre de consultanta pentru accesarea fondurilor de dezvoltare ce provin de la UE. Anul trecut, in colaborare cu Ministerul Integrarii, au fost deschise doua astfel centre, la Alba-Iulia si la Braila, dar erau prevazute proiecte pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii. Schimbarea Guvernului de anul acesta a intirziat insa deschiderea centrelor, care va avea loc, probabil, dupa plecarea ambasadorului Han Jung din tara noastra.

Soknan Han Jung considera ca, din punct de vedere profesional, mandatul sau in Romania a reprezentat culminarea carierei sale, dar a venit momentul sa se intoarca la familia sa, la sotul si cei doi copii care o asteapta la New York. Ambasadorul recunoaste ca, inclusiv intr-o organizatie precum ONU, care promoveaza egalitatea sexelor, o femeie reuseste mult mai greu sa ajunga in pozitii de conducere decit un barbat. „Inca mai exista standarde duble, chiar si la ONU, pe masura ce urci in ierarhie, sint tot mai multi barbati", ne-a declarat doamna Han Jung.

Marea Cruce pentru ambasador Ambasadorul ONU la Bucuresti, Soknan Han Jung, a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru implicarea in promovarea misiunii Programului ONU de Dezvoltare.

Link la site-ul guvernului britanic pentru trimis bani acasa la www.cotidianul.ro/select