Ezitarea Guvernului de a anunta pana in prezent o data concreta pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European a provocat iritarea democratilor, acestia solicitandu-i imperativ premierului sa se hotareasca asupra unei zile. Seful democrati
Ezitarea Guvernului de a anunta pana in prezent o data concreta pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European a provocat iritarea democratilor, acestia solicitandu-i imperativ premierului sa se hotareasca asupra unei zile. Seful democratilor, Emil Boc l-a acuzat pe Tariceanu, in cadrul conferintei de presa, ce a urmat sedintei BPN a partidului, ca "se joaca de-a data alegerilor", in functie de rata procentelor din sondaje. O alta tema abordata de presedintele Boc, ca replica la speculatiile din ultimele zile, a fost reafirmarea sprijinului "fara niciun fel de echivoc pentru legea votului uninominal".
In contextul "impotmolirii" lucrarilor comisiei pentru codul electoral, pe motiv de schimbare de viziuni fata de o varianta sau alta a uninominalului, a unor membrii ai comisiei, democratii au gasit si solutia pentru urgentarea adoptarii legii. Eliminarea prevederii ce stabileste o majoritate de 2/3 necesara pentru adoptarea deciziilor care se iau in cadrul comisiei ar urgenta lucrarile, sustin democratii. "Este absurd sa ceri aceasta majoritate" a apreciat Emil Boc, si a promis ca nu va mai pierde timpul si va inainta aceasta cerere in fata comisiei parlamentare, care se intruneste azi. Legea va putea fi adoptata mult mai usor, considera liderul democrat, daca va exista posibilitatea votului cu majoritate simpla. Boc nu a ratat ocazia de a-i ataca din nou pe actualii membri ai Parlamentului, pledand pentru uninominalul-panaceu universal, capabil sa rezolve multe dintre problemele generate de "parlamentarii care nu dau socoteala nimanui pe perioada mandatului". De altfel, propunerea originala a lui Cozmin Gusa, referitoare la trecerea pe linie moarta a parlamentarilor cu varste de peste 65 de ani, pe motiv de pensionare, desi nu este agreata de democrati, le-a sugerat acestora o alta idee de "lustratie": limitarea numarului de mandate posibile la maximum trei. Boc a mentionat ca prevederea este cuprinsa in legislatia unor state americane, dar ca pentru a putea fi aplicata si la noi va fi necesara modificarea Constitutiei. In cadrul aceleasi conferinte de presa, democratii au mai abordat si subiectul reformei in educatie, pentru care au venit chiar si cu solutii: incheierea unui pact transpolitic in acest domeniu, pact fundamentat, evident, pe raportul Comisiei Miclea si prezentat de Administratia Prezidentiala. Pactul propus de Boc, in numele democratilor, presupune adoptarea in regim de urgenta a acelor acte normative necesare pentru optimizarea procesului de invatamant si cercetare. Liderul democratilor s-a aratat incantat de respectivul raport, sustinand ca el reprezinta "prima analiza strategica a sistemului de invatamant" si care, ofera si solutii cadru coerente. Mai mult chiar, liderul PD a recomandat tuturor partidelor sa-si insuseasca concluziile raportului Miclea, iar Executivului i-a solicitat respectarea angajamentului asumat, de alocare a 6% din PIB pentru educatie. Tot Guvernului, democratii ii mai adreseaza o alta cerere imperativa, de a activa celula de criza pentru combaterea efectelor secetei. In viziunea democratilor, o astfel de masura este absolut necesara, deoarece administratiile locale sunt lasate de izbeliste, nefiind spijinite si coordonate pentru a aplica eficient masurile ce se impun in asemenea situatii.
Prezent la conferinta, deputatul PD, Valeriu Tabara (fost ministru al Agriculturii n.r.) a prezentat un tablou sumbru al situatiei din agricultura, accentuand caracterul de perspectiva al secetei, care este insa tratata de Executiv ca fiind doar un fenomen temporar. El a mai precizat ca, desi prognozele meteo erau cunoscute de autoritati inca din iarna, Guvernul a asistat pasiv, fara a depune niciun efort de prevenire a efectelor secetei. De altfel, a sustinut Valeriu Tabara, despre existenta Comisiei nationale antiseceta, actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, nici nu avea habar ca ar exista. Democratii au mai amintit de posibilitatea convocarii unei sedinte extraordinare a celor doua camere reunite ale Parlamentului, pentru a discuta situatia din agricultura si au anuntat ca vor solicita modificarea legii 381, astfel incat, despagubirile sa fie date tuturor agricultorilor afectati de seceta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.