>> Singura solutie: o hotarare de guvern care sa permita finalizarea anchetelor de catre procurorii militari.
Generalul Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare, le va preda procurorilor civili cele peste 500 de volume ale dosarelor Revolu
>> Singura solutie: o hotarare de guvern care sa permita finalizarea anchetelor de catre procurorii militari.
Generalul Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare, le va preda procurorilor civili cele peste 500 de volume ale dosarelor Revolutiei si mineriadei din iunie 1990 deoarece ieri a aparut in Monitorul Oficial decizia Curtii Constitutionale care le interzice procurorilor militari sa-i ancheteze pe civili. Printre civilii anchetati de generalul Voinea se afla si fostul presedinte Ion Iliescu, acuzat de savarsirea a 13 infractiuni grave, intre care subminarea puterii de stat, genocid, supunere la rele tratamente.
Intr-un comunicat de presa, procurorul general Laura Kovesi l-a invitat pe generalul magistrat Dan Voinea sa treaca in rezerva daca vrea sa participe la finalizarea anchetelor. Invitatia este de o naivitate induiosatoare: doamna Kovesi nu ia in calcul faptul ca institutia care trebuie sa-i aprobe rezervistului Voinea intrarea in Procuratura civila este Consiliul Superior al Magistraturii, unde majoritatea este reprezentata de magistratii numiti de Ion Iliescu. Este putin probabil ca actuala componenta a CSM sa puna umarul la trimiterea in judecata a fostului presedinte Iliescu. Singura solutie ar fi o hotarare de guvern care sa-i permita generalului Voinea continuarea anchetei, sustine Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989". Astazi, revolutionarii vor incepe pichetarea Parchetului General. Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a dispus ca generalul Dan Voinea sa decline, cat mai urgent, la parchetele civile competente, cauzele pe care le are in lucru si in care sunt cercetati civili, respectiv dosarele Mineriadelor si Revolutiei, transmite Rompres.
Intr-un comunicat remis de Biroul de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se arata ca, printre solutiile posibile pentru solutionarea rapida a acestor dosare, se afla aceea ca Dan Voinea sa treaca in rezerva, pentru a fi delegat in echipa de procurori civili, alaturi de care sa continue cercetarile in cauza.
Potrivit procurorului general, urmeaza sa se constituie echipe speciale de procurori care sa lucreze operativ si sa aiba in lucru numai aceste dosare deosebit de complexe. Avand in vedere gravitatea faptelor care sunt cercetate in aceste doua dosare, ele vor fi declinate, cel mai probabil, tot la una dintre sectiile Parchetului General.
Curtea Constitutionala a admis, pe 20 iunie, exceptia de neconstitutionalitate privind articolul III, aliniatul 2, din Legea 356/2006, de modificare si completare a Codului de procedura penala.
In urma deciziei Curtii Constitutionale, sunt declarate admise doar dispozitiile tranzitorii din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala, care stabilesc ca acele cauze aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare care privesc cadre militare raman la aceste parchete sau instante, iar cauzele care privesc persoane civile vor fi solutionate de parchetele sau instantele civile.
De asemenea, conform acestei decizii, ancheta in cauzele care vizeaza civili si militari va fi facuta in exclusivitate de procurori civili.
Cercetarile facute, pana la publicarea acestei decizii a Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, in astfel de cauze, raman valabile, decizia fiind aplicabila de la acea data incolo.
Conform articolului III din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala, 'cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele sau instantele militare'.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.