Senatorul elvetian Dick Marty a fost criticat cu severitate, marti, in Parlamentul european, dupa ce a acuzat din nou doi membri ai PE, un roman si un polonez, ca s-au numara printre persoanele care au stiut de zborurile CIA cu suspecti de terorism.
Senatorul elvetian Dick Marty a fost criticat cu severitate, marti, in Parlamentul european, dupa ce a acuzat din nou doi membri ai PE, un roman si un polonez, ca s-au numara printre persoanele care au stiut de zborurile CIA cu suspecti de terorism.
Potrivit agentiei APA, citata de Rompres, Dick Marty si-a reiterat in timpul audierii, acuzatiile potrivit carora europarlamentarul roman Ioan Mircea Pascu si cel polonez Marek Siwiec, care au detinut in trecut functii in guvernele tarilor lor, ar fi fost informati in legatura cu centrele secrete de detentie ale CIA din tarile lor. El a afirmat ca nu acuza aceste persoane ca ar fi facut ceva ilegal, ci numai ca au fost la curent cu operatiunile CIA. "Astazi este clar ca in Polonia si Romania au existat inchisori secrete" - a spust Marty, adaugand ca sursele acestor informatii nu pot fi facute publice "din ratiuni de strategice"
Marty a sustinut, in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri externe, ai Comisiei pentru Libertati civile si ai Subcomisiei pentru Drepturile omului din Parlamentul European, ca a fost foarte prudent si a mentionat doar informatii confirmate din cel putin doua surse, in raportul pe care l-a intocmit pentru Consiliul Europei referitor la presupuse activitati ilegale ale CIA pe teritoriul european.
Datele, a explicat Marty, au provenit din cel putin doua surse, aflate, in general, pe cele doua
maluri ale Atlanticului.
Pentru Polonia, aceste informatii ar fi fost, potrivit afirmatiilor lui Marty, confirmate la cel mai inalt nivel. "Niciun polonez si niciun roman nu a avut contact direct cu detinutii, ci numai agentii CIA" - a mai declarat Dick Marty, care sustine ca serviciile secrete nationale au asigurat logistica si securitatea operatiunilor americane.
Senatorul elvetian a criticat, de asemenea, faptul ca intre statele UE ar exista "un zid al tacerii" fara precedent. Unele state UE nu au raspuns inca interpelarilor sale. El i-a acuzat in special pe fostul si actualul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi si Romano Prodi, care ar fi facut tot posibilul pentru a impiedica aflarea adevarului, noteaza agetia APA, citata de Rompres.
Fostul ministru roman al Apararii Ioan Mircea Pascu a declarat, potrivit publicatiei euobserver.com. ca "dl Marty nu aduce dovezi concrete in sprijinul acuzatiilor sale, si in consecinta submineaza credibilitatea Consiliului Europei".
Atat europarlamentarul roman cat si colegul sau polonez (care a condus serviciile de informatii ale armatei tarii sale) au decis, potrivit aceleiasi surse, sa declanseze o actiune in justitie impotriva lui Dick Marty. Cei doi se bucura de sprijinul celorlalti membri ai grupului socialist, al doilea ca marime in Parlamentul European. Jan Marinus Wiersma, europarlamentar olandez, a cerut sa se faca o distinctie clara intre fapte si convingeri: "E periculos sa iti bazezi acuzatiile pe surse anonime".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.