Un tren de marfa incarcat cu fosfor galben a deraiat luni seara in vestul Ucrainei, la 300 de kilometri de granita cu Romania, si in apropierea frontierei cu Polonia, provocand un incendiu si un imens nor toxic, care a contaminat 14 localitati, au an
Un tren de marfa incarcat cu fosfor galben a deraiat luni seara in vestul Ucrainei, la 300 de kilometri de granita cu Romania, si in apropierea frontierei cu Polonia, provocand un incendiu si un imens nor toxic, care a contaminat 14 localitati, au anuntat oficialii de la Kiev, citati de Associated Press. Cel putin 20 de persoane au fost intoxicate si internate in spital, a declarat un oficial al ministerului ucrainean al Apararii, care a precizat ca viata victimelor nu este in pericol.
Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk, care a fost la locul deraierii trenului, a comparat accidentul cu explozia de la centrala atomoelectrica Cernobil, din 1986, relateaza AP.Dintre cei aproximativ 11.000 de locuitori din regiunea dezastrului, 815 au fost evacuati, a anuntat un reprezentant al ministerului ucrainean pentru situatii de urgenta.
Trenul, care venea din Kazahstan si se indrepta spre Polonia, a deraiat luni seara, langa localitatea Lvov, nu departe de granita cu Polonia. Din cele 58 de vagoane ale trenului, 15 au deraiat, iar 6 au luat foc. Incendiul a fost stins luni noapte de echipele de pompieri ucrainene.
"A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobil ne confruntam cu un caz care poate constitui o reala amenintare pentru poporul nostru", a declarat Oleksandr Kuzmuk, citat de AP.
"Este un eveniment ale carui consecinte nu pot fi prevazute", a adaugat oficialul de la Kiev.
Fosforul galben este o substanta usor inflamabila in contact cu aerul la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, care are un miros asemanator cu cel al usturoiului cand arde, precizeaza AP. Fosforul galben este extrem de toxic, putand afecta grav ficatul.
Norul toxic a contaminat o zona de 90 de kilometri patrati, in care sunt cuprinse 14 sate. Localnicii au fost avertizati sa stea in case si sa nu foloseasca apa din fantani, sa nu manance legume din gradini sau sa bea lapte de la animale.
Un post de televiziune din Ucraina a anunata ca locuitorii mai multor sate nu au fost avertizati cu privire la masurile de siguranta pe care trebuie sa le respecte dupa accident.
Ministrul ucrainean al Transporturilor, Mykola Rudkosvsky, a declarat ca la locul accidentului lucreaza o comisie pentru a determina cauzele dezastrului. Potrivit oficialului de la Kiev, este prea devreme pentru a spune ce a provocat deraierea trenului. Rudkosvsky a precizat ca o persoana aflata la bordul trenului a spus ca a auzit un zgomot, dupa care a avazut cum al doilea vagon din convoi deraiaza.
Produsele din fosfor sunt folosite la producerea ingrasamintelor agricole, dar intra si in componenta pesticidelor, a pastei de dinti, a detergentilor sau a explozibililor. Nicolaescu indeamna la calm pana vine norul Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a solicitat, marti, presei sa astepte rezultatele analizei de la Ministerul Mediului si sa nu panicheze populatia cu privire la norul de fum provocat de accidentul petrecut in Ucraina, relateaza Rompres.
'Sa asteptam rezultatele, sa nu panicam populatia. Norului de fum ii trebuie cel putin 48 de ore sa ajunga in Romania', a spus Nicolaescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria. Tariceanu nu crede ca norul vine in Romania Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a afirmat, marti, ca in prezent nu exista niciun risc ca norul toxic din Ucraina sa ajunga deasupra Romaniei, relateaza Rompres.
'Specialistii apreciaza ca in urmatoarele 36 de ore nu exista vreun risc ca norul sa patrunda pe teritoriul Romaniei. Fac un apel la calm. Daca vor fi necesare, vom adopta anumite masuri', a afirmat Tariceanu.

Ucrainenii nu raspund la telefon
Seful Executivului a precizat ca, in prezent, la Ministerul Mediului a inceput sedinta departamentului pentru situatii de urgenta pentru a stabili eventualele masuri care se impun in cazul in care norul toxic de fosfor galben va ajunge deasupra Romaniei.
De asemenea, Tariceanu a subliniat ca ministrul Mediului, Attila Korodi, a incercat sa ia legatura cu omologul sau de la Kiev, insa ucrainenii nu raspund. Primul-ministru a mai aratat ca, pana in prezent, autoritatile romane nu au primit o informare oficiala din partea Ucrainei. FOSFORUL, MAI PUTIN TOXIC IN COMBINATII CU ALTE ELEMENTE DECAT IN STARE PURA Specialistul in toxicologie Victor Voicu a declarat agentiei Rompres ca fosforul ca element chimic este foarte periculos pentru sanatatea unei persoane, dar este mai putin toxic in combinatii. Specialistul a precizat ca 1,3 miligrame de fosfor pe kilogram corp poate da leziuni hepatice, renale, afectari cardiovasculare, iar prin inhalare, poate produce afectiuni la nivelul cailor respiratorii. Aceste afectari apar numai in cazul in care este vorba de fosfor ca element chimic si nu in combinatii.
Prof.dr. Victor Voicu a subliniat ca fosforul nu poate ajunge pur in atmosfera, pentru ca el se combina cu alte elemente.
De asemenea, specialistul a mentionat ca nu se poate pronunta in ceea ce priveste afectiunile care ar putea aparea la nivelul populatiei, pentru ca nu detine suficiente date in legatura cu compozitia norului de fosfor degajat in urma accidetului feroviar din Ucraina.

STIRE IN CURS DE ACTUALIZARE


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.