>> Potrivit estimarilor oficiale, in judetul Constanta nu exista nici un consumator dependent, concluzie absurda, contrazisa de realitatea cotidiana.

>> Cifra reala este de peste 400 de narcomani domiciliati pe raza judetului, in sezonul e
>> Potrivit estimarilor oficiale, in judetul Constanta nu exista nici un consumator dependent, concluzie absurda, contrazisa de realitatea cotidiana.

>> Cifra reala este de peste 400 de narcomani domiciliati pe raza judetului, in sezonul estival acestora adaugandu-li-se alte cateva mii de consumatori veniti in vacanta.

Cluburile de noapte ale litoralului constantean sunt, in sezonul estival, locurile preferate de traficanti pentru a-si vinde "marfurile" de tot felul. Se comercializeaza orice narcotic, de la "simple" tigari cu marijuana pana la heorina injectabila sau cocaina. Clientii sunt in aceasta perioada extrem de multi, celor cateva sute de dependenti autohtoni adaugandu-li-se cateva mii de turisti veniti sa petreaca pe litoral. Politistii de la Crima Organizata reusesc sa prinda in fiecare vara grupuri de traficanti si consumatori, dar capturile sunt destul de rare, iar fenomenul continua sa ia amploare. Foarte multi dintre consumatori, fie ei din tara sau autohtoni, ajung adesea la sectiile de urgente ale spitalelor, in stare de sevraj, fiind necesara acordarea unor ingrijiri speciale. Tratamentul afectiunilor induse de droguri este aproape inexistent in judetul nostru, singurul loc unde tinerii drograti primesc ajutor fiind Clinica de Neuro-Psihiatrie de la Palazu Mare. Acest lucru se intampla intrucat singurul specialist constantean in tratamente de acest gen este seful institutiei, medicul Carol Friedman. Cei mai multi dintre narcomanii constanteni sunt tinuti la Palazu Mare, pentru cateva zile, dupa care sunt lasati sa plece, unii pentru a merge la Bucuresti (unde contiunua tratamentul), altii pentru a reveni in anturaj si, implicit, la vechiile obiceiuri. Celelalte autoritati constantene din mediul sanitar sunt indiferente fata de acest flagel, scuzandu-si inactiunile prin faptul ca nu dispun de fonduri. Incredibil este faptul ca, oficial, in judetul Constanta nici nu exista consumatori de droguri, acestia nefiind inregistrati in vreo evidenta speciala, cum ar fi normal.

Cifra reala
Desi, potrivit autoritatilor, nu exista in judetul nostru consumatori dependenti, statisticile neoficiale indica o cifra alarmanta, si anume peste 400 de persoane. seful Centrului Antidrog Constanta, Sorin Petrescu, a declarat ca ultimul studiu oficial efectuat de Agentia Nationala Antidrog (ANA) dateaza din 2004, iar acesta facea referire la aproximativ 200 de consumatori dependenti. Numarul se pare ca s-a dublat, in contextul in care, in ultimii trei ani fenomenul traficului de droguri a escaladat, fiind efectiv scapat de sub control. O alta statistica, de aceasta data din 2006, mentiona ca in inchisorile din Romania exista peste o mie de dependenti de droguri, care nu beneficiaza de tratamentele adecvate. si in acest caz autoritatile prefera sa inchida ochii, considerand probabil, in mod copilareste, ca prin neacceptarea realitatii rezolva in vreun fel aceasta problema. Din cei peste 400 de consumatori constanteni, cei mai multi sunt "fani" ai drogurilor sintetice si medicamentelor cu efect narcotic. Se prefera pastilele ecstasy, cu logo-uri de tot felul, care se pot cumpara in cele mai multe dintre discotecile, cluburile si barurile de noapte ale litoralului. La Vama Veche si 2 Mai, unde sunt cei mai multi adepti ai hedonismului prost inteles, sunt la mare cautare joint-urile, fiind folosit canabis de calitate diversa. In ultimele veri au fost retinute persoane care fumau tigari facute din canepa indiana, planta ce poate fi intalnita si pe campurile agricole ale Dobrogei si care este, potrivit cunoscatorilor, de foarte proasta calitate. Cele mai periculoase stupefiante, heroina si cocaina, si-au gasit destul de putini fani la Constanta (cateva zeci), dar acestia exista si sunt cei mai expusi unor afectiuni mortale. Heroina este cea mai periculoasa, mai ales ca, fiind injectabila, poate aduce, pe langa efectele negative si unele boli transmise de la utilizatorii aceleiasi seringi. Cocaina nu este foarte la moda, intrucat este extrem de scumpa, dar este folosita de o asa-zisa elita a traficantilor, care isi permit luxul achizitionarii ei. Din anii '90 pana in prezent, cateva zeci de dobrogeni au decedat ca urmare a consumului de droguri, unii din cauza unor supradoze, altii din boli aparute ca urmare a slabirii sistemului imunitar. In absolut toate situatiile, cauza oficiala a decesului a fost, potrivit medicilor, cu totul alta decat cea reala.

>> Proiecte de prevenire
Centrul Regional de Evaluare, Asistenta, Prevenire si Combatere a Consumului de Droguri este fortat sa se ocupe cu simple proiecte de informare a populatiei, care nu rezolva nici pe departe problema narcomanilor autohtoni. In timp ce numerosi tineri sunt la un pas de a-si pierde viata din cauza drogurilor, singura institutie din judet care are ca profil combaterea fenomenului este obligata de imprejurari sa se multumeasca cu activitatea de impartire a unor pliante de informare. In perioada 23 iulie-12 august, Centrul Regional ANA desfasoara o astfel de campanie pe plajele din Mamaia, Constanta si Costinesti. S-a incercat o astfel de actiune si la Vama Veche, una din zonele preferate de narcomani, dar din motive de neinteles voluntarii au fost refuzati de Agentia Nationala pentru Turism.

SPECIALISTUL

>> In asteptarea unei noi legi
"Constanta nu dispune de o unitate specializata de asistenta pentru consumatorii de narcotice. Centrul Regional ANA (Agentia Nationala Antidrog) se axeaza pe actiuni de prevenire si informare a populatiei. Printre obiectele noastre de activitate se numara si acordarea de asistenta, dar sistemul actual nu permite inca realizarea acestei atributii. Asteptam aparitia noului Cod Penal, care va aduce noutati cu privire la sanctionarea consumatorului de droguri. Va exista o metoda alternativa de sanctionare, internarea in locul inchisorii, solutie care va putea fi propusa de procuror si acceptata de instanta, dupa ce noi vom intocmi un raport de evaluare a inculpatului."
Sorin Petrescu, seful Biroului Regional ANA


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.