Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a stabilit, marti, cu majoritate de voturi, ca declaratiile premierului Calin Popescu Tariceanu sesizate de catre Romani Criss-Centrul Romilor nu sunt discriminatorii, t
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a stabilit, marti, cu majoritate de voturi, ca declaratiile premierului Calin Popescu Tariceanu sesizate de catre Romani Criss-Centrul Romilor nu sunt discriminatorii, transmite Mediafax.
Potrivit CNCD, in urma analizei materialului probator si a inscrisurilor aflate la dosar s-a decis, cu cinci voturi pentru si doua impotriva, ca faptele sesizate nu intrunesc cumulativ elementele constitutive ale discriminarii asa cum sunt reglementate prin Ordonanta de Guvern privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discrimnare, republicata.
Opinie separata de aceasta a avut Haller Istvan si presedintele CNCD, Asztalos Csaba, care au subliniat ca referirea la apartenenta etnica a unor persoane acuzate de savarsirea unor infractiuni constituie fapta de discriminare conform aceleiasi OG, sustinand ca declaratiile reclamatului aduc atingere demnitatii persoanelor apartinand comunitatii rome.
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat de catre Romani CRISS-Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii cu privire la declaratiile premierului, Calin Popescu Tariceanu, aparute in presa, prin care acesta ar fi afirmat ca romii din Italia comit infractiuni in aceasta tara si strica imaginea romanilor care merg acolo sa munceasca cinstit.
Premierul nu s-a prezentat la sedinta CNCD de saptamana trecuta, ci a fost reprezentat de catre consilierul juridic Dragos Condrea, director in Cancelaria premierului. Colegiul a hotarat atunci sa amane pentru 17 iulie luarea unei decizii in ceea ce priveste presupusele afirmatii discriminatorii ale premierului la adresa comunitatii rome in general si a romilor din Italia in special.
Hotararea Colegiului Director va fi motivata si comunicata partilor in termen de 15 zile de la adoptare, ea putand fi atacata la instanta de contencios administrativ, potrivit legii.
CNCD a reactionat mult mai dur la apelativul "tiganca imputita" folosit de Traian Basescu intr-o discutie particulara, insa n-a folosit aceeasi masura in cazul premierului Tariceanu. CNCD este o agentie in subordinea Guvernului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.