Bucurestiul este condus oficial, incepand de ieri, de un primar in opozitie, ale carui proiecte - indiferent de insemnatatea lor - nu mai beneficiaza de sprijinul majoritatii alesilor locali. Dupa ce saptamana trecuta consilierii PSD, PNL, PC si P
Bucurestiul este condus oficial, incepand de ieri, de un primar in opozitie, ale carui proiecte - indiferent de insemnatatea lor - nu mai beneficiaza de sprijinul majoritatii alesilor locali. Dupa ce saptamana trecuta consilierii PSD, PNL, PC si PRM au aprobat doar cinci dintre cele 75 de puncte de pe ordinea de zi a sedintei, ieri, la sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au fost adoptate doar cateva din proiectele aflate pe ordinea de zi. Acum, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) este impartit in cinci tabere distincte, insa nici una suficient de puternica astfel incat sa influenteze votul.
Sindromul Basescu
Neintelegerile dintre consilieri si primarul Adriean Videanu pot duce la un blocaj institutional al Primariei Capitalei, iar proiectele de hotarare initiate vor fi respinse de Consiliul General. Fara o majoritate confortabila, proiectele primarului general vor fi blocate de consilierii municipali, asa cum s-a intamplat cand era primar Traian Basescu. Orice proiect de interes pentru oras - bugetul orasului, proiecte de investitii, achizitii, schimburi de terenuri sau asocieri pentru derularea unor proiecte - necesita votul a doua treimi din numarul de consilieri, adica 37 de voturi, majoritate pe care Videanu n-o poate strange. In plus, saptamana trecuta, majoritatea fragila obtinuta de Adriean Videanu in CG s-a dovedit inutila, atat timp cat colegii sai de partid au chiulit de la sedinte. In aceste conditii, Videanu a anuntat ca incepand de maine, pana pe 26 iulie, va fi plecat in concediu de odihna, atributiile lui fiind preluate de Razvan Murgeanu.
Sedinta cu scandal
Ieri, la sedinta extraordinara a CGMB, doar jumatate (opt din 16) din proiectele de hotarare - privind modernizarea punctelor termice si rectificarea bugetara - au fost aprobate de consilierii municipali. Reprezentantii PNL si PSD au promis, de la tribuna CGMB, ca nu vor mai aproba nici un proiect initiat de Executiv. Motivul: "Domnule primar, nu mai sunteti primarul orasului, ci al unor grupuri de interese", au acuzat consilierii liberali, citati de Mediafax. Nemultumirea liberala si social-democrata a pornit de la scandalul Bordei. Pentru ca reprezentantii PD in CGMB au refuzat sa aprobe un proiect de hotarare care l-ar mandata pe Videanu sa atace in instanta decizia Curtii de Apel in cazul Bordei, PNL si PSD au promis ca nu vor mai vota nici un proiect initiat de executiv. "Nu vrem sa mai votam proiecte care satisfac grupuri de interese", au continuat si social-democratii, care il suspecteaza pe primarul general de "blat" cu unii investitori imobiliari. "Pai am ajuns sa platim mai mult pe exproprieri decat pe lucrari?! Asta e furaciune!", a completat consilierul municipal Victor Stan (PSD), referindu-se la proiectele pentru extinderea unor artere de circulatie, in care valoarea lucrarilor era cu mult mai mica decat sumele alocate pentru exproprieri. Astfel, un proiect care era de interes si care nu a primit aprobarea consilierilor a fost hotararea referitoare la formularea unei adrese catre Guvern privind acordarea de masuri reparatorii pentru expropriati. "Cerem Guvernului niste terenuri, pentru a putea despagubi proprietarii din zona unde urmeaza sa se construiasca Catedrala Mantuirii Neamului. Nu stim unde sunt aceste suprafete, dar Administratia Domeniului Statului ne va spune. Trebuie votat acest proiect, pentru ca proprietarii nu doresc sa renunte la terenuri fara o justa despagubire. Nu vreau sa inceapa constructia Catedralei cu un conflict", a declarat primarul general, in plenul sedintei. Consilierii municipali din partea Partidului Conservator au invocat, insa, faptul ca proiectul nu contine adresele exacte ale terenurilor care urmeaza sa fie transferate municipalitatii pentru schimburile de teren, afland ca ar fi vorba despre unele din nordul orasului.
Proiectele nevotate
Videanu a declarat ca nu va renunta si va repune aceste proiecte pe ordinea de zi la urmatoarea sedinta, spunand ca lipsa de cvorum este cauzata de vacanta de vara a consilierilor. "Cei prezenti nu se pot desprinde de dezbaterile politice si nu inteleg importanta proiectelor pentru Bucuresti", a spus Videanu, la finalul sedintei. Proiectele pe care consilierii municipali au refuzat sa le aprobe sunt: Strapungere Splai - Soseaua Oltenitei, Reabilitarea sistemului rutier si a liniei de tramvai pe bulevardul Liviu Rebreanu, Pasajul denivelat inferior Soseaua Nordului - strada Elena Vacarescu si obiectivul de investitii "Modernizare strazi cu linii de tramvai'". "Cei prezenti nu inteleg ratiunea unor proiecte care nu comporta o dezbatere politica. Am mizat pe rationalitatea consilierilor, de aceea am introdus pe ordinea de zi si le-am explicat, punct cu punct, semnificatia fiecarui proiect. Desi sunt de acord cu ele, nu le-au votat, doar din ratiuni politice. Este anormal dar, asta este!... Asta este calitatea oamenilor pe care ii avem (in CGMB - n.red)", a comentat primarul general Adriean Videanu votul negativ al consilierilor pentru preluarea unor terenuri de la Guvern - pentru a rezolva problema retrocedarilor pe Legea 10/2001 -, dar si extinderea unor artere principale in sudul si nordul Capitalei.
Configuratia CGMB
Anul trecut Alianta D.A. avea 35 de consilieri din 55. Acum PD are 21, PNL are 10 reprezentanti, 5 sunt PLD, PSD - 11 consilieri, un grup al PC - 4 consilieri, 3 sunt PRM, si doi independenti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.