"InALT taram", de George Canache a aparut la editura Vinea, in conditii grafice deosebite, ilustratia copertei fiind semnata de Octav Mardale, iar cele din volum de Nicolae Makovei, cartea are cuvint(e) inainte semnate de Constanta Buzea, Nichita Sta
"InALT taram", de George Canache a aparut la editura Vinea, in conditii grafice deosebite, ilustratia copertei fiind semnata de Octav Mardale, iar cele din volum de Nicolae Makovei, cartea are cuvint(e) inainte semnate de Constanta Buzea, Nichita Stanescu si Ovid. S. Crohmalniceanu. "Daca fiecare poet in care se simte poezia nu crede despre sine ca a atins starea de gratia, atunci sa se lase de poezie, nefiind poet. Poezia nu este o concurenta si niciun clasament, ci o revelatie si un univers. Universul lui Canache are ceva diamantin in el. Prin George Canache se vede ceva din spiritul haiku-ului. Prin spiritul haiku-ului se vede ceva din taina luminii. Prin lumina nu se mai vede absolut nimic. Sa fie vorba de sarpele Uroboros, cel care se hranea mancandu-si propria coada? Noi zicem ca da", spunea Nichita in septembrie 1982, in Luceafarul, despre poetul Canache. Cum haiku-ul este o forma literara, zgarcita cu vorbele, predilectia poetului George canache pentru rezumarea versurilor este o prioritate si inca una cautata. Daca in "Vis", "degetele ei sunt clapele pianului", "Spectacolul" ii are ca protagonisti pe "claun si vant si frunze", pentru ca intr-un "Gest", "fluturii sa se destrame in petale". Criticul Ovid. S. Crohmalniceanu spunea in 1988 ca "predilectia tanarului poet George canache pentru compuneri lirice foarte scurte, rezumate adesea doar la cateva versuri, este rara si surprinde, ceea ce s-a si intamplat atunci cand el si-a citit productiile in cenaclul "Junimea" al Facultatii de Limba si Literatura Romana". "In ALT taram", debutul editorial al lui George Canache, s-a lasat asteptat, dar ne bucura faptul ca aceasta asteptare a meritat si astfel, avem parte de o poezie curata, rafinata, iar aparitia unei asemenea poezii, in spatiul literar dominat de volume "grele", obositoare, nu poate decat sa ne bucure si sa asteptam si alte lucrari de acest tip ale lui George Canache.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.