Presedintele UDMR a declarat ca mentine oferta pentru o lista comuna cu Tokes Laszlo la PE, sustinand ca in acest moment ar trebui sa se discute cine va mai fi inclus pe lista, si nu cine va fi scos.
a€˛Acum cateva zile i-am adresat o invitatie domnului episcop Laszlo Tokes, in calitate de presedinte al CNMT, pentru a discuta eventualele prioritati comune, eventualele scopuri comune, cat si o eventuala participare comuna pe lista UDMR pentru PE. Astazi, in Consiliul permanent am discutat aceasta eventualitate, in continuare ne mentinem aceasta invitatie. Inca nu am primit un raspuns", a declarat sambata Marko Bela.
Acesta a precizat ca lista Uniunii a fost finalizata de Consiliul Reprezentantilor Unionali si a€˛daca are loc o schimbare, atunci tot CRU trebuie sa decida".
a€˛Cred ca in acest moment ar trebui sa discutam pe cine includem pe lista, si nu pe cine scoatem de pe lista. Pe de alta parte, totusi un principiu de baza pentru noi toti ar trebui sa fie prezumtia de nevinovatie. Trebuie sa asteptam sentinte in cazul oricarei persoane, nu numai in cazul demnitarilor impotriva carora are loc o urmarire penala. Pana ce nu exista o astfel de concluzie, trebuie sa avem prezumtia de nevinovatie", a mai aratat el.
Marko Bela a adaugat ca il de-ranjeaza faptul ca pana in momentul actual nu este anuntata o data pentru desfasurarea alegerilor pentru PE, aratand ca nu ar vrea ca acestea sa fie fixate in ultimul moment, pentru ca ultima zi este 31 decembrie.
Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a anuntat, vineri, la Oradea, ca nu se va multumi cu includerea candidaturii sale la PE pe lista UDMR, ci va cere si eliminarea de pe lista a eventualelor candidaturi ale politicienilor banuiti de coruptie.