Saptamana trecuta in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate circa 29.000 de contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a aproape 115 milioane lei.
Revenirea lichiditatii pe un trend crescator este considerata a fi efectul volatilitatii preturilor. Astfel, Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, considera ca in ciuda faptului ca preturile a€˛SIF-urilor au ramas la niveluri sub piata la vedere, volumele s-au imbunatatit considerabil, semn ca adevaratul motor al pietei derivatelor il constituie fluctuatiile de pret importante".
In piata raportului euro/leu, evolutia preturilor futures a fost strans legata de miscarile inregistrate de cursul de schimb.
a€˛Volumele de tranzactionare s-au restrans treptat pe raportul euro/leu, odata cu inmultirea zvonurilor privind interventiile indirecte ale BNR si cresterea euro fata de dolar, comenta un broker. In aceste conditii preturile futures au fost mai mari cu 1 - 2% comparativ cu cursul de schimb. Cu toate acestea consider ca leul isi mentine potentialul de apreciere, alimentat de intrarile mari de cash de la casele de schimb valutar". Pentru prima luna de toamna euro a inceput saptamana la 3,1717 - 3,1855 lei, maximul de 3,19 lei fiind inregistrat marti, cand s-au inmultit declaratiile privind intrarea indirecta in piata a bancii centrale. Urmatoarele sedinte au avut o evolutie mai temperata a preturilor, tranzactiile realizandu-se la 3,18 - 3,189 lei.
Pentru sfarsitul anului, euro a atins in prima parte a saptamanii un maxim de 3,2 lei, in urmatoarele sedinte pretul de cotare fiind de 3,185 - 3,19 lei. Preturile de cotare pentru martie 2008 au fluctuat intre 3,28 si 3,29 lei, iar pentru iunie viitor au stagnat la 3,2292 lei.