Pe 14 iulie 1789 populatia Parisului a luat cu asalt vechea fortareata a Bastiliei, devenita inchisoare regala, considerata un simbol al absolutismului.
Ziua de 14 iulie este sarbatorita pentru prima data de catre francezi un an mai tarziu, in
Pe 14 iulie 1789 populatia Parisului a luat cu asalt vechea fortareata a Bastiliei, devenita inchisoare regala, considerata un simbol al absolutismului.
Ziua de 14 iulie este sarbatorita pentru prima data de catre francezi un an mai tarziu, in 1790, sub numele de "sarbatoarea Federatiei". Este prima aniversare a acestei zile, care va deveni, abia dupa aproape un secol, ziua nationala a Frantei. In 1879, 14 iulie este sarbatorita semioficial, dar un an mai tarziu Benjamin Raspail propune un proiect de lege prin care Republica Franceza adopta ca sarbatoare nationala ziua de 14 iulie. Astfel, din 1880 si pana astazi, francezii sarbatoresc aceasta data ca zi a Frantei.



"Reprezentantii poporului francez, constituiti in adunare nationala, considerand ca ignorarea, nesocotirea sau dispretuirea drepturilor omului sunt singurele cauze ale nefericirii publice si ale coruptiei guvernelor, au hotarat sa expuna intr-o declaratie solemna drepturile naturale, inalienabile si sacre ale omului, astfel ca aceasta declaratie, mereu prezenta inaintea tuturor membrilor societatii, sa le reaminteasca fara incetare drepturile si indatoririle lor."


Aceste cuvinte nu au fost rostite pe 14 iunie 1789, dar au fost ecourile Asaltului Bastiliei din prima zi a Revolutiei Franceze, sarbatorita ca Zi Nationala a Frantei din anul 1880. Citatul este din Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului adoptata de Adunarea Nationala Franceza in august 1789. Este documentul care declara in primul articol ca "Oamenii se nasc si raman liberi si egali in drepturi."
Prima republica franceza insa a luat fiinta in septembrie 1792 si capacitatea sa de autoaparare l-a facut pe Johann Wolfgang Goethe sa spuna: "S-a deschis o epoca noua in istoria lumii."
Fauritorii primei republici au incercat sa exporte "republica", ideea de libertate si egalitate in toata Europa: ei personal au esuat, insa conceptele fundamentale ale Declaratiei sunt prezente acum in documente internationale. Pe baza acestor concepte s-a nascut Franta moderna care traieste acum in cea de a cincea republica, un sistem politic din care s-au inspirat si autorii Constitutiei Romaniei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.