>> Venitul net eligibil se calculeaza din veniturile obtinute de clienti minus cheltuielile acestora.
>> Banca ii crediteaza atat pe romanii care muncesc in strainatate, cat si pe strainii care vor case in Romania.
>> Comisionul de risc, ma
>> Venitul net eligibil se calculeaza din veniturile obtinute de clienti minus cheltuielile acestora.
>> Banca ii crediteaza atat pe romanii care muncesc in strainatate, cat si pe strainii care vor case in Romania.
>> Comisionul de risc, mai mare in cazul creditelor acordate fara avans sau cu un avans mai mic.
Conducerea Volksbank romania a dat ieri startul creditelor relaxate, prin prezentarea noilor tipuri de imprumuturi, in cadrul unei conferinte de presa. Volksbank este cea de-a treia banca comerciala care a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei pentru noile norme de creditare, dupa Alpha Bank si BRD Groupe Societe Generale; intre timp, in "clubul creditelor relaxate" au mai intrat BCR si ATEbank.

Conditii pentru imprumutati
Volksbank va putea sa finanteze pana la 100% din valoarea caselor/apartamentelor achizitionate, insa numai in anumite conditii. Astfel, beneficiarii acestui tip de credit trebuie sa aiba venituri nete disponibile de minimum 2.250 de euro sau echivalent, sa isi vireze salariul in cont la Volksbank si sa cumpere un imobil construit dupa anul 1977. Valoarea maxima a unui asemenea imprumut (Casa 100) poate fi de 300.000 de euro sau echivalentul acestei sume in lei/franci elvetieni. Perioada de acordare va fi de maximum 30 de ani pentru lei si euro, respectiv de 25 de ani pentru franci elvetieni; in cazul creditelor in lei si in euro se poate aproba o perioada de gratie (optionala) de maximum 24 de luni, in primii 2 ani. Dobanda va fi de 5,95% la lei si la euro si de 4,25% la franci elvetieni, iar comisionul de risc, platibil lunar la soldul creditului, va avea urmatoarele valori: 0,254% - pentru creditele in lei si in euro si 0,23% - pentru imprumuturile in franci elvetieni.
Cel de-al doilea credit relaxat acordat de banca este Casa/Optimus 85, prin care se finanteaza 85% din valoarea imobilului. Perioada creditului, posibilitatea acordarii unei perioade de gratie, optionala si dobanzile practicate sunt identice cu cele aplicabile pentru imprumutul Casa 100. Comisionul de risc platibil la sold scade insa la 0,192% pentru imprumuturile in lei si in euro si la 0,17% pentru cele in franci.
Oficialii Volksbank au anuntat ca vor pastra si vechiul credit imobiliar cu 25% avans, in cazul caruia comisioanele de risc sunt cele mai mici: 0,125% pentru lei si euro si 0,15% pentru franci elvetieni.

Gradul de indatorare
"Gradul de indatorare maxim variaza in functie de scalele de venituri. Pentru un venit net eligibil pe familie de mai putin de 350 de euro sau echivalentul in lei se accepta un grad de indatorare de 45%, pentru un venit intre 350 si 1.250 de euro - 55%, iar pentru un venit de peste 1.250 de euro - 65%", a declarat Roxana Bolocan, director de retail al Volksbank. Ea a precizat ca venitul net eligibil se calculeaza prin scaderea din veniturile obtinute a cheltuielilor familiilor sau ale persoanelor singure. Pentru cheltuielile minime de subzistenta au fost fixate urmatoarele bareme (care vor fi luate in calcul daca solicitantii nu-si declara cheltuielile sau daca declara un nivel inferior al acestora): 100 de euro sau echivalentul in lei pentru o persoana, 175 de euro - pentru doua persoane si 250 de euro pentru o familie de trei persoane. Pentru fiecare membru de familie in plus se calculeaza cheltuieli suplimentare de 75 de euro. In ceea ce priveste dobanzile anuale efective (DAE) pentru creditele acordate, Bolocan a precizat ca acestea sunt, pentru euro, de: 7,83% - la creditul cu avans de 25%, 8,70% - la creditul cu avans de 15% si de 9,5% - la creditul fara avans. Pentru creditele in franci elvetieni, DAE are urmatoarele valori: 6,34% - pentru creditul cu 25% avans, 6,57% - pentru cel cu avans de 15% si de 7,34% pentru creditul cu avans zero. Comisioanele de rambursare anticipata practicate de banca sunt de 2% in primii 5 ani de creditare si de 1% ulterior, a mai aratat directorul de retail. Volksbank acorda credite atat pentru romanii care lucreaza cu contract in strainatate, cat si pentru strainii care vor case in Romania, a aratat Bolocan. Pentru cei care doresc sa-si cumpere proprietati in strainatate, banca nu are inca un produs special, insa daca vor exista solicitari in acest sens se va gasi o modalitate de acordare a acestui tip de credit, prin colaborarea cu sucursalele din strainatate, au aratat oficialii Volksbank.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.