De atunci a trecut aproape un deceniu, de-a lungul caruia GUAM nu a reusit sa ajunga alternativa la CSI, nici trambulina pentru tarile membre in procesul de integrare in structuri euroatlantice, precum NATO si Uniunea Europeana. GUAM nu a reusit, de
De atunci a trecut aproape un deceniu, de-a lungul caruia GUAM nu a reusit sa ajunga alternativa la CSI, nici trambulina pentru tarile membre in procesul de integrare in structuri euroatlantice, precum NATO si Uniunea Europeana. GUAM nu a reusit, de asemenea, sa devina o structura militara, care sa asigure protectie tranzitului de petrol si gaze naturale din regiunea caspica spre pietele occidentale. Tarile Batranei Europe au trecut, practic, cu vederea aparitia, scopurile si actiunile GUAM, in primul rand pentru a nu provoca un conflict cu Rusia.
Pana in 2006, UE a mers ferm spre edificarea unei aliante energetice cu Rusia. Situatia s-a schimbat dramatic dupa asa numitele razboaie energetice ale Rusiei cu state de tranzit, precum Ucraina, Belarus si Lituania, si comerciale - cu Moldova si Georgia. Noii membri UE - foste republici sovietice - dupa aderarea la UE si NATO au continuat sa promoveze propria lor politica rasariteana. Unul dintre elementele acestei politici fiind apararea unor tari precum Ucraina, Georgia si Moldova, de falsa presiune imperialista venita dinspre Moscova. La Varsovia s-a vorbit de un NATO energetic. Cand vechii membri UE au cerut bobocilor sa manifeste mai multa diplomatie in relatiile cu Rusia, Polonia si tarile baltice au napustit asupra colegilor lor vestici valuri de critici, insistand ca Europa trebuie sa se solidarizeze cu noii ei membri. Astazi, Europa occidentala este solidara doar in anumite chestiuni cu partea estica a UE. Dar pana unde se poate manifesta aceasta solidaritate, daca pe viitor are toate sansele sa provoace noi forme de conflicte la granitele rasaritene ale UE?
Polonia, Lituania si Romania au devenit lideri in promovarea tarilor membre GUAM in NATO si UE. Dupa toate probabilitatile, SUA sustin total aceste doua tendinte politice. Din partea Rusiei a venit raspunsul la aceste procese. La Heiligendamm, la summitul G8, Putin a invitat SUA, in special si UE in general, sa revina la ideea unui spatiu defensiv comun in cadrul crearii unei aparari antiracheta unice in Azerbaidjan, adica in interiorul GUAM. Intalnirea dintre Bush si Putin, care va avea loc peste circa trei saptamani, trebuie sa clarifice situatia si sa spulbere noua stare de tensiune din Europa. Nimeni nu trebuie sa se pronunte impotriva diversificarii fluxurilor energetice de transport din Est spre Vest. GUAM vrea sa treaca la realizarea unor cai alternative de tranzit - care-i baiul, cu placere. In acest scop, e nevoie doar de atragerea unor investitori. Dar de ce Europa chiar nu are nevoie, este o noua politica de intimidare a Rusiei. Asa numita coexistenta pasnica alaturi de Europa, despre care se vorbeste tot mai intens in Occident.
Alt aspect nu lipsit de importanta al GUAM: aceasta organizatie nu poate exista fara Ucraina. Iar acolo situatia se va limpezi la alegerile parlamentare de la 30 septembrie. Unii la Moscova se tem deja ca Ucraina ar putea, din nou, sa se distanteze radical de Rusia. De Ucraina depinde, in primul rand, in ce masura GUAM poate deveni alternativa. Se poate insa anticipa inca un scenariu. CSI si-a dat duhul aproape, Rusia, Belarus si statele central-asiatice trec intr-o noua calitate de integrare - marea alianta Eurasiatica si Organizatia de Colaborare de la Shanghai. In acest caz, tarile care nu vor sa devina o noua Eurasie, trebuie sa salveze Europa prin GUAM.
Comentariu publicat de Nezavisimaia Gazeta, transmis de "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.