Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamant ieri de instanta Tribunalului Dolj, la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie. Mischie a fost judecat pentru lua
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamant ieri de instanta Tribunalului Dolj, la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie. Mischie a fost judecat pentru luare de mita si trafic de influenta intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie din aprilie 2004. Judecatorul Mihai Pistol a pronuntat pentru cele doua capete de acuzare pedepse de patru si, respectiv trei ani, pe care le-a contopit, Mischie urmand sa execute pedeapsa cea mai mare. Sentinta a fost pronuntata avandu-se in vedere faptul ca fostul presedinte al CJ Gorj mai are o condamnare de un an cu suspendare pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un dosar in care a fost acuzat ca a introdus ilegal in tara o arma de vanatoare.
Judecatorul a decis si interzicerea timp de doi ani dupa executarea pedepsei a unor drepturi pentru Nicolae Mischie. De asemenea, magistratul l-a obligat pe acesta la plata unor despagubiri de circa 450.000 lei fata de omul de afaceri Clement Mocanu, cel care s-a denuntat la DNA si a sustinut ca Mischie i-a conditionat acordarea unor contracte si scutirea de unele controale ale Fiscului, de renovarea vilelor sale din Targu Jiu si Godinesti si a unui apartament din Bucuresti. Totodata, Mischie a fost obligat sa plateasca statului circa 600.000 de lei drept contravaloare pentru expertizele efectuate de DNA in acest dosar.
"Victima a conjuncturii actuale"
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj a lipsit din sala la pronuntarea sentintei, prezenta fiind doar sotia acestuia, Sanda Mischie, si avocatul sau, Ion Petre Andrei. Potrivit Mediafax, Sanda Mischie a refuzat initial sa comenteze decizia instantei, insa, ulterior, a precizat ca o astfel de hotarare "a fost foarte mult influentata de campania de presa dusa impotriva sotului sau". Mai mult, aceasta a apreciat ca sotul sau "trebuia" sa fie dat ca exemplu de corupt la Uniunea Europeana si probabil de aceea a fost gasit vinovat. Avocatul Ion Petre Andrei a fost si el de aceeasi parere spunand ca el considera in continuare ca Mischie este o victima a conjuncturii actuale si ca sentinta din dosar nu se bazeaza pe probe, ci pe interesul actualei puteri de a prezenta cazuri de corupti condamnati. Aparatorul a spus ca va face apel la sentinta de condamnare a lui Mischie, dupa care nu il va mai reprezenta intrucat procesul va continua la Curtea de Apel Craiova.
Trafic de influenta si luare de mita
Fostul presedinte al CJ Gorj a fost cercetat de Directia Nationala Anticoruptie, incepand cu anul 2004, pentru trafic de influenta si luare de mita. Procurorii anticoruptie au inceput ancheta dupa ce omul de afaceri Clement Mocanu s-a denuntat la DNA, mentionand ca, in perioada in care a fost in functii de conducere, Mischie i-ar fi cerut sa ii renoveze vilele si sa i le mobileze promitandu-i in schimb ca ii va asigura contracte cu institutii publice si ca il va scapa de controalele Fiscului. Procurorii DNA au pledat la ultimul termen din dosar pentru condamnarea la inchisoare a lui Mischie si pentru aplicarea unui spor de pedeapsa, acestia solicitand instantei sa aiba in vedere recenta condamnare de un an cu suspendare in dosarul armei de vanatoare introduse ilegal in tara. Anchetatorii au mai cerut ca Mischie sa fie obligat sa ii achite lui Mocanu contravaloarea lucrarilor efectuate la casele sale, in suma de peste 450.000 mii lei, precum si achitarea expertizelor din acest dosar, a caror valoare depaseste 100.000 de lei. Avocatul lui Mischie a pledat, in schimb, pentru nevinovatia clientului sau. Acesta a negat faptul ca fostul sef al Consiliului Judetean Gorj ar fi luat mita de la Mocanu. Mai mult, el a insistat pe ideea ca firma acestuia a furat din materialele de constructie si a executat lucrari de proasta calitate.
O alta condamnare in urma cu trei luni
Fostul "baron de Gorj" a mai fost condamnat in urma cu trei luni de instanta suprema la un an de inchisoare cu suspendare, intr-un proces privind introducerea ilegala in tara a unei arme de vanatoare, dupa ce initial acesta a fost gasit nevinovat de o fapta penala de Tribunalul Gorj si mai apoi de Curtea de Apel Craiova. Fostul presedinte al CJ Gorj a fost acuzat de contrabanda cu arme dupa ce fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta a declarat, in noiembrie 2003, ca, in timpul unei vizite oficiale facute in 1997 in Elvetia, ar fi fost rugat de Mischie sa ii introduca o parte din arme prin vama. Manta a precizat ca a refuzat, iar Mischie si-ar fi trecut singur o arma, fara sa o declare la vama.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.