Experiment - Robotii se misca in labirint la fel ca soarecii In maretul plan de aclimatizare a robotilor, oamenii de stiinta folosesc tot felul de experimente. Nu se sfiesc sa se inspire si din modele functionale de origine animala.
Experiment - Robotii se misca in labirint la fel ca soarecii In maretul plan de aclimatizare a robotilor, oamenii de stiinta folosesc tot felul de experimente. Nu se sfiesc sa se inspire si din modele functionale de origine animala.  Un robot controlat prin simularea unui creier de soarece s-a dovedit a fi un imitator reusit al comportamentului rozatoarelor pe parcursul unei serii de experimente clasice. Software-ul de control de inspiratie biologica foloseste un model functional al neuronilor din regiunea creierului care ajuta soarecii sa faca o harta mintala a mediului. Cand se afla intr-o loc familiar acestia sunt activati. Alfredo Weitzenfeld, robotician la institutul tehnic ITAM din Mexico City, a conceput acest model prin reprogramarea unui robot-caine AIBO al japonezilor de la Sony cu acest nou software. Cand este plasat in interiorul unui labirint, robotul a invatat sa se deplaseze catre o "recompensa" intr-o maniera remarcabil de similara celei a rozatoarelor. Weitzenfeld a observat ca robotul poate recunoaste locuri deja vizitate, poate distinge intre locatii care seamana intre ele si isi poate "da seama" unde a fost anterior unei amplasari ale sale intr-o parte nefamiliara a labirintului, toate acestea dupa numai o singura sesiune de antrenament.  PROVOCARI. Sarcinile robotului sunt o replica a unor experimente din 1980 destinate clarificarii modalitatilor in care sunt rezolvate neurologic problemele spatiale. Weitzenfeld lucreaza de altfel impreuna cu neurologi care experimenteaza cu soareci adevarati, scopul lor fiind extinderea modelelor actuale prin testarea unor noi ipoteze cu ajutorul robotilor. Una din provocarile intampinate de navigatia robotica o reprezinta posibilitatea ca masinile sa creeze harti ale imprejurimilor si sa se poata localiza in acelasi timp pe ele insele, problema cunoscuta ca "localizare si mapare simultana"(LMS). Se crede ca aceste noi experimente vor determina noi abordari robotice ale acestei probleme si ale capabilitatilor de invatare la roboti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.