Dupa aderare, in fondurile europene se regasesc si banii contribuabilului roman. Dar acesta nu poate sa stie unde se duc banii lui, pentru ca... „aduce prejudicii beneficiarului", cum spune senin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultu

Dupa aderare, in fondurile europene se regasesc si banii contribuabilului roman. Dar acesta nu poate sa stie unde se duc banii lui, pentru ca... „aduce prejudicii beneficiarului", cum spune senin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Bruxelles-ul dezaproba lipsa de transparenta, dar deocamdata ridica din umeri - de-abia din 2009, publicarea listelor cu beneficiari va avea caracter obligatoriu.

La sfarsitul lunii trecute, Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a inceput sa faca plati viticultorilor care au realizat programe privind masuri de reconversie/restructurare a plantatiilor viticiole in campania 2006/2007. Stirea data de Ministerul Agriculturii venea sa spuna, etuziast, ca, in sfarsit, faimoasa Politica Agricola Comuna functioneaza si pentru fermierii nostri. Cine sunt acesti primi fermieri beneficiari? Proprietarii de vii, precum... „Lasati, e suficient atat", vine parca sa ne spuna APIA. La solicitarea noastra de a vedea care sunt beneficiarii, Agentia ne transmite un raspuns stupefiant care, pe o pagina intreaga, printr-o elaborata trimitere la texte legislative, incearca sa explice de ce nu „poate" sa prezinte lista.

„Argumente" pentru lipsa de transparenta

Mai intai ni se citeste din legi. „Potrivit Legii 544/2001, sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala ori industriala, precum si principiului concurentei loiale, potrivit legii". Apoi, „APIA are obligatia pastrarii confidentialitatii datelor cu caracter personal". Urmeaza ca „potrivit legii privind protectia informatiilor clasificate, prin informatii secrete de serviciu se inteleg informatiile a caror divulgare este de natura sa determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat". Incercam ca gasim lega­tura cu solicitarea noastra. Spre sfarsit, APIA invoca o decizie din 15 februarie 2007 a Curtii Constitutionale, decizie care nu atinge insa subiectul. Concluzia: „Pe cale de consecinta, informatiile referitoare la activitatile comerciale nu au caracterul unor informatii de interes public, ci sunt informatii de drept privat, exceptate de la accesul liber al cetatenilor".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.