Senatorul UDMR Peter Eckstein va propune un proiect de lege privind anularea tuturor condamnarilor politice date de instantele din Romania intre anii 1945 si 1963, informeaza MEDIAFAX.
Senatorul Ekstein Kovacs Peter a declarat, joi, ca nu este v
Senatorul UDMR Peter Eckstein va propune un proiect de lege privind anularea tuturor condamnarilor politice date de instantele din Romania intre anii 1945 si 1963, informeaza MEDIAFAX.
Senatorul Ekstein Kovacs Peter a declarat, joi, ca nu este vorba de o reabilitare, ci de anularea din oficiu a tuturor acestor sentinte, care au fost date in ciuda tuturor prevederilor internationale in domeniul drepturilor omului.
Senatorul UDMR a mai adaugat ca proiectul de lege trebuie sa se refere la acele infractiuni care erau prevazute ca infractiuni politice.
"Aici trebuie sa figureze. Si legea va avea o anexa, in care vor fi enumerate toate legile din epoca, legi care au caracter vadit politic si aici nu e vorba de reabilitare ci de anularea sentintelor date chiar si fara cererea celor interesati sau a urmasilor. Aceste sentinte au aruncat in inchisoare persoane nevinovate", a spus senatorul.
Peter Ekstein Kovacs a mai declarat ca legea va prevede desemnarea unor jduecatori care sa identifice in arhivele instantelor si in arhivele nationale care au fost procesele in care au fost condamnati oameni pentru delicte politice.
"Acest proiect trebuie sa aiba prevederi implicite si cu privire la despagubirile acordate persoanelor care au fost condamnate. Astfel ca din oficiu, fara rejudecare, fiecare luna de condamnare da dreptul la o suma de bani si mostenitorii sa se prezinte la CEC sa-i ia", a mai spus declarat Peter Ekstein Kovacs.
Senatorul UDMR a mai adaugat ca proiectul de lege pe care-l propune se opreste la 1963 pentru ca in acel an s-a modificat Codul Penal si infractiunile politice au fost scoase.
Proiectul va fi depus in parlament in aceasta vara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.