Tsahalul „se pregateste de razboi, ca sa aiba pace" Serviciile de informatii militare israeliene au avertizat ca un razboi cu Siria ar fi "de 10 ori mai rau" pentru Israel decat conflictul care a izbucnit la 12 iulie 2006 intre statul evre

Tsahalul „se pregateste de razboi, ca sa aiba pace"

Serviciile de informatii militare israeliene au avertizat ca un razboi cu Siria ar fi "de 10 ori mai rau" pentru Israel decat conflictul care a izbucnit la 12 iulie 2006 intre statul evreu si Hezbollah. Israelul a marcat prima aniversare a acestui razboi din Liban cu o incursiune a armatei in Fasia Gaza.

La un an de la conflictul care a opus statul evreu miscarii siite libaneze, Hezbollah, serviciile de informatii militare israeliene il preseaza pe premierul Ehud Olmert sa angajeze negocieri serioase de pace cu Damascul. Desi au observat o sporire a pregatirilor din partea armatei siriene, serviciile secrete considera ca Siria nu cauta o confruntare armata iminenta cu Israelul. La randul sau, tragand invataminte din esecul de anul trecut, Tsahal (armata israeliana) si-a inmultit antrenamentele pe Platoul Golan si la frontiera de nord, in scopul de a se pregati pentru un eventual razboi. Serviciile secrete se tem ca un conflict ar putea izbucni in urma unei "erori" de-a lungul frontierei, care ar putea duce la atacuri de gherila impotriva Tsahalului. Acestea ar putea provoca escaladarea unui conflict regional, implicand Hezbollahul si sustinerea logistica iraniana.

Hezbollah, tot mai periculos

Pentru moment, Siria a respins ofertele de reluare a dialogului lansate de Ehud Olmert.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.