Tenisul este una dintre putinele discipline olimpice unde conducerea forului roman de specialitate nu poate prezenta in momentul de fata nici macar componenta unui lot largit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

Sistemul aparte de calif
Tenisul este una dintre putinele discipline olimpice unde conducerea forului roman de specialitate nu poate prezenta in momentul de fata nici macar componenta unui lot largit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

Sistemul aparte de calificare la JO al tenisului, introdus doar din 1988 la JO de la Seul printre sporturile olimpice deoarece multa vreme a fost considerat sport profesionist, face dificila alcatuirea unei echipe cu mai mult de cateva luni inainte de startul intrecerilor. Despre situatia tenisului romanesc la ora actuala si posibilitatile Romaniei de a fi reprezentata la aceasta disciplina in intrecerile din cadrul marii competitii de la Beijing am stat de vorba cu Alexe Bardan, unul dintre cei cinci vicepresedinti ai Federatiei Romane de Tenis.

>> Ce sanse are Romania sa fie reprezentata in competitia olimpica de tenis de la Beijing?
- Este o intrebare foarte grea, care ne framanta si pe noi, dar din pacate nu putem da nici un raspuns in momentul de fata deoarece la noi nu exista turnee sau competitii de calificare. Accesul pe tabloul principal olimpic se face in functie de pozitiile pe care le ocupa jucatorii in clasamentele mondiale cu aproximativ o luna inainte de startul competitiei si este dificil de spus de pe acum ce va fi anul viitor.

>> Exista in momentul de fata macar jucatori cu potential real de a ajunge la Jocurile Olimpice?
- Avem cateva fete care merg foarte bine si in care ne punem sperante ca vor merge la Beijing. Ma refer la Raluca Olaru (n.r. - 78 WTA) si Edina Gallovits (n.r. - 72 WTA), care au intrat in prima suta in ierarhia mondiala. De asemenea, chiar daca nu au facut inca saltul in top o suta, au potential urias sa produca surprize placute Sorana Carstea (n.r. - dupa evolutia la turneul de la Wimbledon a urcat patru locuri si ocupa pozitia 168 WTA), Buzarnescu sau Perianu. La baieti este insa mai problematic pentru ca au pierdut puncte si au iesit din prima suta valorica, iar sansele de a reveni sunt foarte mici.
>> Nici macar pe Pavel
sau Hanescu, care ne-au reprezentat la Atena, nu-i vedeti capabili sa faca deplasarea
la Beijing?
- Nu cred ca vreunul dintre ei mai aspira sa ajunga la intrecerea olimpica, Pavel din cauza varstei (n.r. - 34 de ani), iar Hanescu din cauza problemelor de sanatate pe care le-a avut in ultima vreme. Oricum, nici la editia precedenta nu au reusit mare lucru (nr. - la JO de la Atena, Pavel si Hanescu au fost eliminati din primul tur atat la simplu, cat si la dublu). Cat despre cei mai tineri, nici unul deocamdata nu a demonstrat ca ar fi capabil. I-am tot testat, dar nu am obtinut rezultate pozitive. La un moment dat l-am considerat o mare speranta a tenisului romanesc pe Alexandru Luncanu (n.r. - Luncanu a fost cooptat in echipa largita de Cupa Davis a Romaniei, s-a antrenat alaturi de titularii team-ului nostru si a facut deplasarea alaturi de acestia la ultimele trei intalniri din cadrul Grupei Mondiale), dar din pacate nici acesta nu a confirmat asteptarile.

>> Care a fost cea mai buna performanta romaneasca, dar si cea mai numeroasa participare a jucatorilor nostri la Jocurile Olimpice?
- Cea mai buna performanta olimpica a tenisului romanesc a fost pozitia a sasea pe care s-a clasat perechea George Cosac - Dinu Pescariu la Jocurile Olimpice de la Barcelona, in 1992. Cat despre cea mai numeroasa prezenta, cred ca a fost la Sydney, in 2000, cand am fost reprezentati in competitia feminina de Ruxandra Dragomir, care a participat atat la simplu, cat si la dublu, alaturi de Catalina Cristea.
Tot atunci, pentru intrecerile masculine au facut deplasarea Andrei Pavel, calificat atat la simplu, cat si la dublu, Gabriel Trifu si Dinu Pescariu, ultimii doi avand accesul asigurat doar pentru dublu.

>> Federatia Romana de Tenis
nu si-ar permite totusi, din punct de vedere financiar, sa creasca o echipa olimpica?
- Nu este vorba de sustinere financiara. La tenis a creste o echipa olimpica nu inseamna sa aduni cei mai valorosi tenismani si sa-i tii in cantonamente la Centrul National de Tenis din Bucuresti. Jucatorii trebuie sa participe la cat mai multe turnee pentru a aduna puncte si a urca in clasamentele mondiale. De aceea, tocmai pentru a incuraja tinerele talente de la noi, in fiecare an Federatia, impreuna cu sponsorii, investeste peste 600.000 de dolari pentru organizarea turneelor internationale futures. In cadrul acestor competitii jucatorii nostri de tenis au posibilitatea sa castige, cu cheltuiala minima, atat puncte, cat si bani. Acum avem chiar doua turnee de 25.000 de dolari la fete si trei la baieti, unde castigatorii primesc peste 50 de puncte. Din pacate, deocamdata, mai mult strainii castiga marile premii. Speram insa sa apara talentele romanesti cat de curand.
>> Mult succes!

CALIFICARI
>> Accesul pe tablourile principale olimpice

Tablourile de simplu ale turneului de tenis din cadrul JO vor cuprinde cate 64 de jucatori, atat la masculin, cat si la feminin, care vor fi selectionati astfel: 48, in functie de clasamentele ATP si WTA din data de 9 iunie 2008, 14 vor beneficia de invitatii acordate de ITF, in functie de clasamentele ATP si WTA si de criterii geografice, si doua invitatii care vor fi acordate de o comisie formata din reprezentanti ai ITF, ai Comitetului International Olimpic si ai comitetelor olimpice nationale. Sunt acceptati maximum patru jucatori din fiecare tara, atat in concursul masculin, cat si in cel feminin.
Tablourile de dublu vor fi alcatuite din 32 de perechi, atat la masculin, cat si la feminin, dintre care 24 vor fi stabilite in functie de pozitiile in clasamentele de dublu ale ATP si WTA la data de 9 iunie 2008, la care se vor adauga inca opt invitatii care vor fi acordate de ITF, in functie de clasamentele ATP si WTA si de criteriile geografice.
Vor fi admise maximum cate doua perechi din fiecare tara.
ITF va comunica pana pe 12 iunie 2008 numele jucatorilor direct calificati, atat la simplu, cat si la dublu, iar pana pe 3 iulie 2008 lista finala a sportivilor acceptati pe tabloul principal olimpic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.