"SCLAVII ALBI". Romanii si polonezii sunt noii "sclavi albi", scrie la Repubblica - Bari in editia electronica de ieri, referindu-se la conditiile in care muncesc imigrantii, la negru, in campania de cules rosii. Jurnalistii italieni vorbesc despre
"SCLAVII ALBI". Romanii si polonezii sunt noii "sclavi albi", scrie la Repubblica - Bari in editia electronica de ieri, referindu-se la conditiile in care muncesc imigrantii, la negru, in campania de cules rosii. Jurnalistii italieni vorbesc despre zona Foggia, in care au sosit mii de romani, ca despre America din vremea in care negrii erau sclavi. Reprezentantii diferitelor servicii sociale din zona spun ca imigrantii castiga cam 1,5 euro pe ora, si muncesc 14 ore zilnic, ca sunt infometati si uneori agresati de cei care ii pazesc. Multe familii din Romania vin la munca cu tot cu copiii minori, si se cazeaza in case insalubre, unde platesc 200-250 de euro pe un pat. "Bine ati venit in California Italiei", isi incheie jurnalistii italieni articolul, subliniind inca o data similitudinile cu sclavagismul din America.   HOTELURILE CAUTA IMIGRANTI. Hotelierii au cerut autoritatilor spaniole masuri de favorizare a angajarii de cetateni straini pentru acest domeniu sau fonduri pentru a forma viitorii angajati in tarile lor de origine. Potrivit Romanian Global News, hotelierii au in vedere sa atinga un indice de ocupare "similar" celui din 2006, cand sezonul estival s-a incheiat cu o cifra record de vizitatori. Presedintele Confederatiei Spaniole a Hotelurilor (CEHAT), Joan Molas, a solicitat Guvernului "formule care sa permita raspunsul la cererea turistica, cu un numar suficient de angajati, fiind astfel necesara angajarea de personal strain". CEHAT a investit anul trecut 12 milioane de euro pentru cursuri de pregatire, iar elevii imigranti de anul trecut deja lucreaza in domeniu.   EXPULZATI. Cetatenii comunitari care nu pot sa demonstreze, dupa trei luni de sedere in Italia, ca au un venit lunar care sa le asigure un trai decent vor fi expulzati - a decis Primaria din Milano, si asta deoarece orasul se confrunta cu o situatie extrema, provocata de romii care vin din tara noastra. Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati, citat de Rador, Milano se confrunta cu o situatie extrema, provocata de romii care provin din Romania. La periferia metrolopei traiesc peste 5.000 de persoane, care au format 12 tabere de nomazi.   FRICA SI PRIETENII. Italienii se tem din ce in ce mai mult de imigranti, si in special de romani, polonezi si rusi, arata un sondaj realizat de Demos, si citat de www.aduc.it. In ciuda fricii pe care o declara, numarul italienilor care au un prieten, vecin, coleg de munca sau coleg de scoala de-al copiilor care este imigrant a crescut. 36% dintre chestionati au declarat ca au un prieten imigrant, alti 36% si-au facut prieteni imigranti la serviciu, 33% au copii cu prieteni imigranti la scoala.Acest ultim procent aproape ca s-a dublat fata de 2003. Trei sferturi dintre italienii chestionati sunt de acord ca imigrantii sa ocupe functii in administratia locala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.