Nu e numele vreunui ziar sau al unui post tv... Doar un subiect de film. Festivalul de film de la Mamaia a inceput cu o productie romaneasca, reala, premiata, pusa in scena de un regizor nesfarsit de tanar - Cristian Nemescu. Ce

  Nu e numele vreunui ziar sau al unui post tv... Doar un subiect de film. Festivalul de film de la Mamaia a inceput cu o productie romaneasca, reala, premiata, pusa in scena de un regizor nesfarsit de tanar - Cristian Nemescu. Ceea ce te socheaza, te amuza, si te intriga in timp ce vizionezi acest film este exact realitatea.  Un film atat de adevarat pentru romanii care umbla cu ochii deschisi, incat se confunda cu peisajul in care ruleaza. Nu mi-am propus defel sa fac o recenzie. (Pot spune doar atat: daca tot filmul te hahai ori comentezi amuzat absurdul romanesc, finalul te lasa mut.) Dar as face o scurta trecere in revista a contextului in care l-am vizionat. Acestea contribuind de altfel la implinirea filmului si a sentimentelor care te incearca atunci cand privesti in fata o realitate care te jeneaza. Am facut grava greseala ca pana la Palatul festivalurilor - unde se tinea€¦ festivalul, desigur, - care-si are locatia in plin focar de manele al Mamaiei, sa scurtam drumul prin Satul de vacanta. Numai la aceasta amintire si mi se revolta stomacul, urechile, nerviia€¦  Terase care se intrec in decibeli, sute de tarabe cu fel si fel de chestii sclipicioase, sepcute, jucarii, bibelouri de scoici/melci de prin alte mari si tari. Miasme de la gratarele pe care sfaraie micii, impletite dezgustator cu cele ce provin de la hamsiile prajite, plus aromele gogosilor si ale altor astfel de gustari facute si contrafacute purtatoare de salmonele si alte bacterii la fel de neprietenoase. Sia€¦ dupa ce-ai luat zeci de turisti in piept, in umar si pe degetele picioarelor, ajungi la un podet romantic inconjurat de salcii pletoase, arcuit senzual peste un canal cu apaa€¦ verde brotac, garnisita cu clabucia€¦ Te gandesti ca e posibil ca acea apa sa fi inceput sa fermentezea€¦ Am reusit pana la urma sa ajungem nevatamati la Palatul Festivalurilor. Dar in trecere zarit-am, cu teama, un mare afis pe care se lafaiaa€¦ Jamal, ce urma sa se produca pe o terasa periculos de apropiata dea€¦ Palat (acesta fiind de fapt Teatrul de vara din Mamaia - neacoperit, neizolat fonic!) Asa ca, dupa peripetii de aproape o ora cu o caseta buclucasa care a reusit sa strice trei beta-playere, a inceput filmul. Si, dupa ce a inceput filmula€¦ a inceput si programul la terasa vecina. Trilurile manelistului acopereau bombele din film! Armand Assante n-a avut nici o sansa in fata vaietelor racnite ale lui Jamal. Iar sala n-a fost nici pe departe plina,  cum ne asteptam dupa ce strabatusem puzderia de oameni. Doar jurnalisti, invitati, si prietenii acestora. Ce sa va spuna€¦ a fost o searaa€¦ romaneasca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.