Pretul graului pe piata interna a crescut cu peste 20% in ultimele doua saptamani si va continua sa avanseze, estimeaza producatorii din industria de morarit si panificatie, care au anuntat deja scumpiri la paine, acestea urmand sa fie operate trepta
Pretul graului pe piata interna a crescut cu peste 20% in ultimele doua saptamani si va continua sa avanseze, estimeaza producatorii din industria de morarit si panificatie, care au anuntat deja scumpiri la paine, acestea urmand sa fie operate treptat, in prima faza cu 5-6%. "Pretul la grau a crescut cu 25% in ultimele doua saptamani, ajungand la 5.500-5.800 de lei vechi pe kilogram si estimam ca ar Putea sa creasca cu pana la 40%. Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum, de cand suntem pe piata, si suntem de cateva zeci de ani", a declarat directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea. El apreciaza ca urcarea preturilor la grau a fost determinata de seceta, care a redus recolta, dar si de faptul ca cerealele au inceput sa fie folosite pentru producerea de biocombustibili, astfel ca cererea a crescut. "Preturile au avansat cu 20% la grau in ultima perioada si o sa continue sa creasca", apreciaza, la randul sau, directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Francu. Potrivit estimarilor directorului general al grupului Boromir, Constantin Boromiz, pretul graului ar putea urca pana la 240 euro pe tona, adica aproximativ 7.500 de lei vechi pe kilogram, pana la inceperea recoltei urmatoare.
In conditiile in care firmele platesc din ce in ce mai mult pentru grau, ele anunta scumpiri ale produselor de panificatie si patiserie. Scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului. "De la 1 august vom introduce si noile preturi la produsele de panificatie si patiserie, cu 5-6% mai mari", a spus Giurea. Producatorii vor urca preturile diferentiat, in functie de zona. In judete precum Harghita, Brasov, Alba, unde graul se vinde mai scump, pretul va fi mai mare, estimeaza presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie, Anamob,Viorel Marin. "Probabil se vor misca preturile pe anumite categorii, cum ar fi painea normala, care pentru 90% dintre producatori creeaza pierderi, in conditiile in care preturile la aceasta categorie nu s-au mai miscat, dar costurile cu utilitatile, cu salariile au tot crescut. Scumpirile la paine se vor opera in functie de zone, de sucursale", a spus reprezentantul Vel Pitar.
Directorul general al grupului Boromir estimeaza pentru ansamblul pietei scumpiri la faina de 30-40%, pana la finele anului si apreciaza ca majorarile la paine vor urma aceeasi directie, "cu un pas in urma".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.