Patrimoniul de zeci de milioane de euro al SC Turism Muntenia SA din Arges este vanat de baronul local PSD Nicolae Ivanescu, fost magazioner la Complexul "Muntenia" din Pitesti. Ivanescu, impreuna cu Constantin Popescu (fost sef de restaurant), be
Patrimoniul de zeci de milioane de euro al SC Turism Muntenia SA din Arges este vanat de baronul local PSD Nicolae Ivanescu, fost magazioner la Complexul "Muntenia" din Pitesti. Ivanescu, impreuna cu Constantin Popescu (fost sef de restaurant), beneficiaza de protectia politica a senatorului PSD Nicolae Vacaroiu. Cei doi, la randul lor, ii protejeaza pe Ion Valcu (fost bucatar) si pe Doru Craciun (fost director la "Muntenia"), pentru a legaliza in justitie o "sedinta-puci" a unui fantomatic Consiliu de Administratie, prin care a fost schimbata adevarata conducere a societatii.
Gruparea Ivanescu-Popescu-Valcu-Craciun este acuzata la Parchet ca prin fals, uz de fals si inselaciune, a incalcat vointa si drepturile patrimoniale ale celor 150 de actionari PAS de la SC Turism Muntenia (SCTM) SA, pentru a pregati falimentarea si jefuirea activelor celei mai mari societati de turism din judetul Arges. Potrivit denunturilor penale, schimbarea abuziva a structurii actionariatului SCMT SA a fost facuta cu sprijinul directorului Oficiului Registrului Comertului (ORC) Arges, Tatiana Dicu.
In hora falsurilor si abuzurilor in serviciu au intrat si anumiti judecatori delegati ai ORC, care s-au ales si ei cu plangeri penale si disciplinare.
Din continutul plangerilor penale formulate la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti, reiese clar modul in care gruparea baronului PSD Nicolae Ivanescu a actionat pentru a frauda drepturile actionarilor PAS Muntenia.
Privatizarea colosului turistic "Muntenia" a inceput in 1993 si a fost finalizata in 2005, cand PAS si-a incheiat existenta. In aprilie 2007, gruparea baronului PSD Ivanescu a pregatit decapitarea conducerii legale a SCMT SA. In data de 21 aprilie a.c., a fost organizata o "sedinta-puci" a Consiliului de Administratie, fapt denuntat procurorilor de adevaratul director general al SCMT SA, Gheorghe Popescu. "Acea sedinta a CA SCMT SA a avut loc intr-o zi de sambata, in jurul orelor 13.00, fara prezenta unui secretar de sedinta sau a juristului societatii. Acea asa-zisa sedinta reprezinta doar vointa celor patru faptuitori. In realitate, a fost doar o simpla intalnire a unor membri ai CA, care au hotarat revocarea din functiile de conducere ale celor care se impotriveau la falimentarea societatii si jefuirea patrimoniului SCMT SA", se plange economistul Gheorghe Popescu, directorul general al SCMT SA care s-a trezit inlocuit din functie cu fostul bucatar, Ion Valcu.
"Santaj si amenintari"
Reprezentantii PAS sustin ca "Ion Valcu a incercat, prin santaj si amenintari, sa-i forteze pe cei din CA SCTM SA sa fie de acord sa-l imputerniceasca pentru a-i reprezenta cu numarul lor de actiuni in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, fapt ce este in dezavantajul actionarilor mici si angajatilor societatii". Fostul bucatar Ion Valcu este acuzat la Parchetul Pitesti ca in timpul desfasurarii adevaratei AGA de la SCTM SA din 26 aprilie a.c. (deci la doua zile dupa "puciul sedinta") "s-a autointitulat presedintele PAS Muntenia, desi nu avusese loc nici o AGA a membrilor PAS, singurul organism care putea alege legal un presedinte, in conditiile in care o astfel de adunare nu mai putea avea loc, deoarece PAS nu mai exista din anul 2005". Astfel, potrivit plangerii penale, Ion Valcu, pionul baronului PSD Ivanescu, "se face vinovat de uzurpare de calitati oficiale, acesta incercand sa voteze, in calitate de presedinte PAS in cadrul AGA". Mai mult, omul de baza al tandemului Ivanescu-Vacaroiu este acuzat si de faptul ca "a indus in eroare AGA SCTM SA, prin prezentarea ca adevarata a unei situatii nereale - existenta PAS Muntenia si calitatea sa de presedinte - facandu-se vinovat de comiterea infractiunii de inselaciune, dar si de fals si uz de fals prin contrafacerea stampilei PAS Muntenia si prin aplicarea acesteia pe diverse documente".
Oficializarea ilegalitatilor
Fostul bucatar Ion Valcu, autointitulat "presedinte al CA SCTM SA si director general", a depus imediat, la ORC Arges, o cerere de inregistrare de mentiuni, prin care pretindea ca reprezinta in AGA nu mai putin 206.823 de actiuni pentru 94,29% din capitalul social. In plus, bucatarul specializat in falsuri mai solicita ORC sa se mentioneze si faptul ca persoana sa era numita in functia de presedinte al CA SCTM SA si in functia de director general, in urma "puciului de sedinta" din 21 aprilie 2004. La 27 aprilie a.c., operatiunea ilicita de schimbarea a actionariatului si de decapitare a conducerii SCTM SA a fost finalizata: cererile lui Ion Valcu au fost admise de judecatorul delegat Ion Persu. Mai tarziu, in data de 8 mai a.c., notarul public Marin Carstoiu a autentificat un proces verbal semnat si stampilat de Valcu Ion. Document prin care s-a luat act de o AGA extraordinara, care oficializa ilegalitatile puse la cale de cei patru oameni ai baronului Ivanescu.
Parchetul a inceput urmarirea penala
Dupa decapitarea conducerii SCTM SA, baronul local PSD Ivanescu a declansat actiunea de schimbare, la fel de fraudulos, a structurii actionariatului. In luna mai 2005, Nicolae Ivanescu a inregistrat la Judecatoria Pitesti o cerere, formulata in numele "PAS Muntenia", prin care solicita consemnarea de catre instanta a "unor modificari ale Statutului Asociatiei". Au urmat alte cereri aberante, inaintate la ORC Arges, toate rezolvate rapid de judecatorii Georgica Copae si Leonard Badescu, acuzati la Parchet de reprezentantii PAS ca "si-au indeplinit in mod defectuos atributiile, cauzand vatamare intereselor societatii si majoritatii actionariatului". O plangere penala a fost formulata si impotriva directorului ORC Arges, Tatiana Dicu, careia i se imputa faptul ca a favorizat actiunile ilicite ale gruparii baronului PSD "prin aceea ca a eliberat, pe banda, diverse certificate false, cu informatii eronate despre structura actionariatului si despre conducerea SCTM SA, folosite de cei patru faptuitori chiar si in instante". Contactata telefonic, Tatiana Dicu a respins acuzatiile care i se aduc, precizand ca de legalitatea admiterii sau respingerii cererilor la ORC raspunde doar judecatorul delegat.
In final, trebuie sa precizam ca, in urma cu cateva zile, Parchetul Pitesti a anuntat inceperea urmaririi penale in dosarul "Turism Muntenia", principalul invinuit fiind Ion Valcu. Anchetatorii vor fi nevoiti sa cerceteze si imixtiunea politicului in operatiunea de falimentare si jefuire a SCTM SA. Asta intrucat reprezentantii actionarilor PAS, care declara ca "fostul sef de restaurant Constantin Popescu (om de baza al baronului PSD - n.r.) ameninta cu relatiile sale la Prefectura Arges si cu prietenia sa cu senatorul Nicolae Vacaroiu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.