"Ne aflam intr-un moment emotionant si istoric. Acesti oameni au infruntat un regim despotic la Tiraspol si trebuie sa fie pentru noi si copiii nostri un exemplu de urmat. Sacrificiul celor trei eroi este un exemplu de cum trebuie sa ne tratam neamul
"Ne aflam intr-un moment emotionant si istoric. Acesti oameni au infruntat un regim despotic la Tiraspol si trebuie sa fie pentru noi si copiii nostri un exemplu de urmat. Sacrificiul celor trei eroi este un exemplu de cum trebuie sa ne tratam neamul si glia", a declarat de la tribuna sedintei CGMB, consilierul Doru Giugula. Vizibil emotionat, Alexandru Lesco a multumit "din tot sufletul" pentru aceasta distinctie. Propunerea decernarii acestui titlu a fost luata in cadrul intalnirii de acum doua saptamani cu noul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca cand reprezentantii Asociatiei Civic Media au propus celor doua capitele romanesti sa se infratateasca simbolic si prin conferirea acestei distinctii celor trei eroi romani. Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a imbratisat imediat ideea urmand ca si Dorin Chirtoaca, tanarul primar anticomunist al Chisinaului sa le decerneze celor trei aceelasi titlu.
Romanii din Ucraina in Parlamentul European
In Parlamentul European au inceput sa fie auzite problemele romanilor de pretutindeni - in plenul legislativului comunitar, europarlamentarul PPE Roberta Anastase a atras atentia asupra drepturilor minoritatii romane din Ucraina. "Pentru a nu vorbi la modul general doresc sa atrag atentia asupra situatiilor de incalcare a drepturilor minoritatii romane din Ucraina. Dreptul la educatie in tara si in strainatate, dreptul la cultura si religie sunt grav incalcate de catre statul ucrainean care in acelasi timp depune eforturi sustinute de divizare a acestei minoritatii in minoritate romana si moldoveneasca fara nici o ratiune istorica sau stiintifica" a sustinut Anastase in cadrul discutiei pe marginea raportului privind negocierea unui nou acord consolidat intre Comunitatea Europeana si Ucraina. Roberta Anastase a salutat progresele Ucrainei si buna colaborare a tarii cu Uniunea Europeana, dar a atras atentia asupra faptului ca respectarea drepturilor omului, in particular cele ale minoritatilor trebuie sa stea la baza eforturilor Ucrainei de a deveni o societate multiculturala democratica, partener credibil al Uniunii Europene.
Mizsei, criticat la Chisinau si Strasbourg
Opiniile exprimate de trimisul UE la Chisinau Kalman Mizsei, care a afirmat ca Republica Moldova ar trebui sa se multumeasca cu Politica Europeana de Vecinatate in locul aderarii, iar Romania ar trebui sa nu mai acorde cetatenie romana basarabenilor au fost criticate de presa de la Chisinau. Cotidianul FLUX se intreaba daca "Mizsei a fost indus in eroare de propaganda antiromaneasca a comunistilor de la Chisinau". Cotidianul "Timpul" crede ca afirmatiile lui Mizsei reprezinta o pozitie personala iar nu una oficiala a UE. In cuprinsul unui comunicat, Roberta Anastase a apreciat ca mesajul trimisului UE la Chisinau Kalman Mizsei in privita Republicii Moldova este ingrijorator pentru un reprezentant al UE intr-un stat care si-a exprimat deja dorinta de a face parte pe viitor din constructia europeana. "Regimul ilegal de la Tiraspol nu este recunoscut de nici un stat democratic din lume, iar astfel de pozitii sunt extrem de periculoase pentru ca pot contribui la legitimarea unui regim profund nedemocratic. UE nu poate cautiona incalcarea flagranta a drepturilor omului, asa cum se intampla in aceasta auto-declarata republica separatista.", a afirmat europarlamentarul roman. "Domnul Miszei critica atitudinea Romaniei fata de Republica Moldova, uitand poate ca Romania sprijina neconditionat democratizarea si traseul european al Chisinaului", se mai arata in comunicatul citat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.